Adam Camerarius - Een Groninger schilder uit de Gouden Eeuw

12 november 2004 t/m 10 april 2005

Naar aanleiding van de verwerving van het schilderij Diana van Adam Camerarius (ca 1620-na 1666) presenteerde het museum een tentoonstelling met tien schilderijen van deze 17de eeuwse schilder, van wie nauwelijks meer schilderijen bekend zijn.

In het midden van de 17de eeuw was in de stad Groningen tussen 1659 en 1669 de schilder Adam Camerarius actief. Hij liet maar een klein oeuvre na en ook de archieven bevatten weinig sporen van deze schilder. Toch rekende dr. C. Hofstede de Groot hem tot de beste schilders die in Groningen gewerkt hadden. Het Groninger Museum is dan ook blij dat het gelukt is om van Adam Camerarius een schilderij te verwerven. Deze bijzondere aanwinst - het museum verwerft hoogstzelden 17de eeuwse kunst - is aanleiding voor een overzichtstentoonstelling in de ovale zaal.

Het schilderij is een krachtig portret van een kloeke vrouw in fantasiekledij met een boog in de hand en een maansikkel op haar hoofd, waarmee zij als Diana herkenbaar is. Het schilderij is aangekocht door het J.B.Scholtenfonds en door hen in langdurig bruikleen gegeven aan het Groninger Museum. Dit zogenaamde 'portrait historie' - een afbeelding van een man of vrouw in historische 'vermomming' - zal in de tentoonstelling te zien zijn naast een vergelijkbaar portret van Apollo uit het Musée des Beaux-Arts van Reims.

Camerarius was van Groninger komaf. Na zijn leertijd bij Jakob Adriaans Backer (1608-1651), werkte hij aanvankelijk in Amsterdam. Na het overlijden van Jan Janszoon de Stomme in 1657 kwam er in Groningen een markt vrij voor een kwaliteitsschilder en keerde hij naar zijn vadersstad terug. In 1901 kocht het Groninger Museum een schoorsteenstuk uit een pand in de Herestraat, dat aan Camerarius wordt toegeschreven. Op dit schilderij staan de vier kinderen van burgemeester Gerlacius afgebeeld. Meer werk uit zijn Groninger periode is helaas niet bekend.

• Adam Camerarius: Diana