Tentoonstelling

Ai Weiwei

02 maart 2008 t/m 23 november 2008

Ai Weiwei (1957) is een van de belangrijkste Chinese kunstenaars van dit moment. Zijn oeuvre omvat performances, installaties en architectuur. Vanaf 1978 manifesteerde Ai Weiwei zich in de kunstwereld van Beijing als lid van de kunstenaarsvereniging Xingxing (the Stars).Toen deze zich in 1983 ophief, vestigde hij zich in New York.

In 1993 keerde hij terug naar Beijing en vanaf dat moment begon hij traditionele Chinese elementen in zijn werk te gebruiken waarmee hij het mechanisme van politieke en nationale symboliek op provocerende wijze verkent. Voor een van zijn werken liet hij bijvoorbeeld een urn uit de Han-dynastie op de grond kapot vallen. In 1997 richtte hij het China Arts Archives and Warehouse op, dat een podium biedt voor jonge en experimentele kunstenaars. Recent is hij als artistiek adviseur van het Zwitserse bureau Herzog & de Meuron betrokken bij het ontwerp van het Olympische stadion in Beijing.

De tentoonstelling in het Coop Himmelb(l)au Paviljoen was zijn solodebuut in Nederland. Centraal stond Ai Weiwei’s fascinatie voor keramiek. Het is een materiaal dat als een rode draad door zijn oeuvre loopt en dat sterk verbonden is met de Chinese culturele identiteit.

  • Ai Weiwei: Pillars - courtesy: Galerie Urs Meile, Beijng-Luzern. Foto: M. de Leeuw