Tentoonstelling

Aziatische keramiek

25 oktober 2008 t/m 22 maart 2009

Het Starckpaviljoen is een bijzondere plek voor de presentatie van topstukken uit de eigen collectie Aziatische keramiek.

Vanaf de zeventiende eeuw heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) grote hoeveelheden porselein verscheept vanuit China en Japan. Niet alleen verhoogden dergelijke exotische objecten de status van de eigenaar, ze waren bovendien buitengewoon praktisch. Porselein breekt namelijk minder snel dan aardewerk en is gemakkelijker schoon te maken.

Toen in de achttiende eeuw de invoer explosief toenam, daalden de prijzen en werd Aziatische keramiek bereikbaar voor een groter publiek. In vele huishoudens in Nederland maakten porseleinen theeserviezen, borden, vazen en pronkstukken van uiteenlopende aard deel uit van de inboedel. Vooral in het noorden van ons land is er veel van bewaard gebleven. Waar in andere delen van het land, in de eerste helft van de negentiende eeuw, de Aziatische keramiek werd vervangen door Europees porselein, bleef in het Noorden het duurbetaalde goed gewoon in de kast staan. Het is dan ook niet toevallig dat het Groninger Museum beschikt over een prachtige collectie Aziatische keramiek.

De mooiste stukken uit de collectie zijn te zien: Kraakporselein, Overgangsporselein, Kangxi porselein, Delfts aardewerk, Chinees Imari, Kanton/Famille Verte en Famille Rose.