Tentoonstelling

Beeld van een verzameling

30 september 2006 t/m 25 januari 2007

De tentoonstelling Beeld van een verzameling werd georganiseerd ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van mr. W.R.H. Koops (Groningen, 1925). De expositie liet de hoogtepunten uit zijn privécollectie zien.

Koops verzamelt al vele decennia, en heeft een representatieve collectie expressionistische kunst rond De Ploeg ppgebouwd. Zijn collectie omvat naast een aantal belangrijke schilderijen van onder anderen Jan Altink, Jo van Dijk, Johan Dijkstra, Jan Franken Pzn., Jan Jordens, Marten Klompien, Alida Pott en Jan van der Zee vooral werken op papier. De kern hiervan bestaat uit, in veel gevallen, unieke tekeningen en grafiek van de belangrijkste kunstenaars van De Ploeg. Deze werken zijn ingebed in een brede kunsthistorische context. Er bevinden zich bladen grafiek in de collectie van Europese expressionisten als Erich Heckel, Ludwig Meidner, Otto Mueller, Ernst Barlach, Heinrich Campendonk, Lyonel Feininger, Jozef Cantré en Leo Gestel, die stilistische verwantschappen vertonen met het werk van Ploegleden. Naast werken uit de collectie Koops werden schilderijen getoond die het Groninger Museum heeft verworven dankzij financiële steun van de Stichtingen J.B. Scholtenfonds en H.S. Kammingafonds, de Stichting Beringer Hazewinkel, alsmede schilderijen uit het bezit van de Stichting De Ploeg.

De selectie concentreert zich op de bestuursperiode van Koops in voornoemde stichtingen. Door deze werken in de tentoonstelling te integreren wordt de verbondenheid tussen het Groninger Museum en de genoemde stichtingen verduidelijkt, en ook de rol die bevlogen personen als Koops daarbij kunnen spelen.

  • Johan Dijkstra: L'Attente - particuliere collectie