Tentoonstelling

Bernhard Willhelm en Jutta Kraus

13 december 2009 t/m 11 april 2010

Het Groninger Museum presenteert een grote solo tentoonstelling van Bernhard Willhelm en Jutta Kraus (beiden, 1972) ter gelegenheid van hun tienjarige jubileum. In de loop van tien jaar, realiseerden Willhelm en Kraus meer dan 30 collecties. De tentoonstelling zal daarvan een uitgebreide selectie bieden met zowel de mannen- als vrouwenlijn.

Willhelm en Kraus’ onconventionele mode kenmerkt zich door een uitgesproken beeldtaal, waarin zij uitdrukking geven aan het groteske, het kinderlijke en het fantastische. Zij transformeren dit op onnavolgbare wijze en combineren het met elementen uit de popcultuur en haute couture.

Willhelm studeerde aan the Royal Academy voor Visual Arts in Antwerpen en Kraus aan de University of Westminster, London. In 1999 startten zij samen onder Willhelms naam een kledinglijn. Vanaf het begin toonden zij een hoogst persoonlijke en eigenzinnige stijl waarmee zij een totaal eigen universum creëerden. Hoewel hun werk sterk is geworteld in de wereld van de mode, vertonen hun modeshows, vaak gepresenteerd als installaties of tableau vivants, sterke gelijkenissen met kunstperformances. Eclecticisme, vakmanschap en ironie, typeert hun werk dat zeer uiteenlopende fascinaties laat zien voor bijvoorbeeld zuid Duitse folklore, popster Michael Jackson, historische kostuums, sport en traditionele Japanse dracht. Met het consequent doorvoeren van een afwijkend silhouet voor zowel vrouwen als voor mannen doorbreken zij het gangbare modebeeld met een opvallend alternatief.

De outfits zullen op associatieve en intuïtieve wijze worden gepresenteerd in bijzondere tableaus die de achtergrond en inspiratie van de ontwerpers uitlichten en contextualiseren. De modeontwerpers nodigden de in Berlijn wonende scenograaf, Zana Bosnjak uit voor de art direction van de tentoonstelling.

Mark Wilson en Sue-an van der Zijpp zijn de conservatoren van het Groninger Museum en zij stelden eerder de eerste grote solo tentoonstellingen samen van onder meer Viktor & Rolf, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Marc Newson, Anuschka Blommers & Niels Schumm and Hussein Chalayan. Wilson cureerde ook de Azzedine Alaïa’s tentoonstelling die later doorreisde naar the Brant Foundation in New York.

Boek
In samenwerking met NAi Publishers, Rotterdam verschijnt er een uitgebreid boek met meer dan 500 illustraties en dat een viering zal zijn van de afgelopen tien jaar. Het boek zal een nog niet eerder gepubliceerd overzicht bieden van het werk van deze opmerkelijke ontwerpers en zal bijdragen hebben van auteur Ingborg Harms en mode theoreticus Francesca Granata.