Tentoonstelling

Con Artists - A silent history

12 mei 2007 t/m 23 september 2007

Case 2 en Kez 5 tekenen hun eigen verhalen en dromen. In de gevangenis, omdat ze veroordeeld zijn voor het maken van Graffitipieces op eigendommen van anderen. Ze zijn op deze plek gedwongen andere materialen en formaten te kiezen dan gebruikelijk. Zo tekent Case 2 met pen en potlood op enveloppen en op papieren mutsjes uit de gevangeniscafetaria. De tentoonstelling laat hiermee een heel ander kant van graffitikunst zien dan we van de graffiti op straat gewend zijn.

In de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw heeft het Groninger Museum enkele grote tentoonstellingen van graffiti-kunst uit New York gepresenteerd. Dat de graffiti daar nog altijd een springlevend, maar ook omstreden fenomeen is, blijkt uit deze kleine tentoonstelling. In het prentenkabinet zijn tekeningen te zien van twee New Yorkse graffitikunstenaars.

Case 2 werkt al sinds 1970, en behoort tot de oude garde van de New Yorkse graffitiscène. Kez 5 kan gezien worden als een vertegenwoordiger van de jonge graffitikunstenaars. Kez 5 toont zijn grote bewondering voor het werk van Case 2 door een portret van hem te maken. Ook dit portret is te zien in de tentoonstelling.

Graffiti is nog steeds controversieel te noemen: hoewel het de kunststatus heeft blijft het in veel steden, zoals New York, een 'vervuiling' van het straatbeeld. Graffitikunstenaars verenigen zich in zogenaamde crews. In deze crews is de status van groot belang. De legitimiteit als artiest wordt niet alleen bepaald door technische en expressieve kwaliteiten, stilistische bijdragen of grote productie, maar ook de reputatie is erg belangrijk. Het bezitten van een strafblad is statusverhogend.

Con Artists is samengesteld door Hugo Martinez en Antonio Zaya van de organisatie All City, New York. Con Artists is onderdeel van All City Series, een reizend project over de geschiedenis, cultuur en controversen van graffiti. De All City Series zal bestaan uit verschillende tentoonstellingen, publicaties, publieke programma’s en educatieve projecten. Het Groninger Museum is gastheer van de eerste tentoonstelling in deze reeks.