Tentoonstelling

De Collectie

29 maart 2014 t/m 31 december 2014

Het Groninger Museum presenteert de hoogtepunten uit de eigen collectie. Een bijzonder project waar alle conservatoren en de directeur aan hebben meegewerkt. De tentoonstelling is vormgegeven door Marcel Schmalgemeijer.

De Collectie
In de schatkamer staat de grote collectie Gronings zilver centraal. Er is een zaal met meesterwerken, waarin schilderijen uit de Gouden Eeuw worden getoond. Daarnaast is er aandacht voor Groninger geschiedenis en cultuur. De laatste drie zalen zijn gewijd aan de (inter)nationale moderne kunst: respectievelijk het modernisme, het postmodernisme en de hedendaagse kunst, mode en design.
Er is een portret te zien van arts en feministe Aletta Jacobs, de Martinitoren als zilveren miniatuur, een schilderij van Rubens, een vuistbijl uit de steentijd en een servies van museumarchitect Alessandro Mendini. In de middelste zalen is een selectie te zien uit de collectie schilderijen, tekeningen en prenten van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. De collectie is een afspiegeling van de cultuur van de Groningers uit Stad en Provincie en van hun liefde voor verzamelen. Met het tonen van De Collectie gaat een lang gekoesterde wens van het publiek in vervulling.

Documentaire De Ploeg
Regisseur Buddy Hermans maakte speciaal voor het Groninger Museum een remake van de film over De Ploeg. Deze mini-documentaire duurt vijftien minuten en is permanent te zien in het Ploegpaviljoen. De teksten zijn ingesproken door kunsthistoricus Henk van Os.

Conservatoren
Mariëtta Jansen (De Ploeg en moderne schilderkunst)
Egge Knol (archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst (nijverheid))
Ruud Schenk (moderne beeldende kunst en kunst uit de twintigste eeuw)
Sue-an van der Zijpp (hedendaagse beeldende kunst, design en mode)
Andreas Blühm (Algemeen Directeur)

  • Andy Warhol - Flowers
  • Alessandro Mendini, Poltrona di Proust, 1979
  • Peter Paul Rubens, De aanbidding der Koningen