Tentoonstelling

De Collectie

29 maart 2014 t/m 31 december 2015

Het Groninger Museum presenteert de hoogtepunten uit de eigen collectie: een bijzonder project waar alle conservatoren en de directeur aan hebben meegewerkt. De tentoonstelling is vormgegeven door Marcel Schmalgemeijer.

De Collectie
Met het tonen van De Collectie gaat een lang gekoesterde wens van het publiek in vervulling. Gevarieerder kan bijna niet: alles van vuurstenen werktuigen uit de steentijd tot werken van Andy Warhol en van een servies van museumarchitect Alessandro Mendini tot een portret van Aletta Jacobs is te zien.

De tentoonstelling is als volgt opgebouwd. In de schatkamer staat de grote collectie Gronings zilver centraal, met onder andere een miniatuur van de Martinitoren. Verder is er een zaal met meesterwerken, waarin ook schilderijen uit de Gouden Eeuw worden getoond, bijvoorbeeld een werk van Rubens. Daarnaast is er aandacht voor Groninger geschiedenis en cultuur: in de middelste zaal is een selectie te zien uit de collectie schilderijen, tekeningen en prenten van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Deze collectie is een afspiegeling van de cultuur van de Groningers uit Stad en Provincie en laat hun liefde voor verzamelen zien. De laatste drie zalen zijn gewijd aan (inter)nationale moderne kunst: respectievelijk het modernisme, het postmodernisme en hedendaagse kunst, en mode en design.

Documentaire De Ploeg
Regisseur Buddy Hermans maakte speciaal voor het Groninger Museum een remake van de film over De Ploeg. Deze mini-documentaire duurt vijftien minuten en is permanent te zien in het Ploegpaviljoen. De teksten zijn ingesproken door kunsthistoricus Henk van Os.

Conservatoren
Mariëtta Jansen (De Ploeg en moderne schilderkunst)
Egge Knol (archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst (nijverheid))
Ruud Schenk (moderne beeldende kunst en kunst uit de twintigste eeuw)
Sue-an van der Zijpp (hedendaagse beeldende kunst, design en mode)
Andreas Blühm (Algemeen Directeur)

  • Andy Warhol - Flowers
  • Alessandro Mendini, Poltrona di Proust, 1979
  • Peter Paul Rubens, De aanbidding der Koningen