Tentoonstelling

De Collectie

29 maart 2014 t/m 31 december 2018

Met het tonen van de tentoonstelling De Collectie gaat een lang gekoesterde wens van het publiek in vervulling: de collectie van het Groninger Museum permanent op zaal te zien. Die collectie kan bijna niet gevarieerder: alles van vuurstenen werktuigen uit de steentijd tot een servies van museumarchitect Alessandro Mendini en een portret van Aletta Jacobs is te zien.

In De Schatkamer staat de grote collectie Gronings zilver centraal, met onder andere een miniatuur van de Martinitoren. In de Meesterwerkenzaal worden schilderijen uit de Gouden Eeuw getoond, zoals een werk van Rubens. Natuurlijk is er aandacht voor Groningse geschiedenis en cultuur. De schilderijen, tekeningen en prenten van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg zijn hier een goed voorbeeld van; ze zijn te zien in de middelste zaal.
De laatste drie zalen zijn gewijd aan (inter)nationale moderne kunst: respectievelijk het modernisme, het postmodernisme en hedendaagse kunst, en mode en design.

Documentaire De Ploeg
Regisseur Buddy Hermans maakte speciaal voor het Groninger Museum een remake van de film over De Ploeg. Deze mini-documentaire duurt vijftien minuten en is permanent te zien in het Ploegpaviljoen. De teksten zijn ingesproken door kunsthistoricus Henk van Os.

Conservatoren
Mariëtta Jansen (De Ploeg en moderne schilderkunst)
Egge Knol (archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst (nijverheid))
Ruud Schenk (moderne beeldende kunst en kunst uit de twintigste eeuw)
Sue-an van der Zijpp (hedendaagse beeldende kunst, design en mode)
Andreas Blühm (Algemeen Directeur)

Vormgeving
De tentoonstelling is vormgegeven door Marcel Schmalgemeijer.

  • Sigmar Polke, Dr. Bonn, 1978, © Groninger Museum
  • Alessandro Mendini, Poltrona di Proust, 1979 © Groninger Museum
  • Peter Paul Rubens, De aanbidding der Koningen, © Groninger Museum