De Koning van Groningen. Jan Albert Sichterman (1692-1764)

20 september 2014 t/m 01 maart 2015

De kunstcollectie van Jan Albert Sichterman (1692-1764), een van de meest spraakmakende figuren uit de achttiende eeuw.

Een imponerende verzameling Aziatische keramiek, prachtige portretten geschilderd door Philip van Dijk, Cornelis Troost en anderen, onwaarschijnlijk fijn knipwerk van Koster, meubelen, zilver, sits en natuurlijk herinneringen aan Clara de neushoorn.
Het zijn allemaal bijzondere stukken uit de rijke collectie van koopman Jan Albert Sichterman. Na zijn dood in 1764 werd zijn kunstcollectie geveild en viel zijn verzameling grotendeels uiteen. Gelukkig zijn er veel collectiestukken binnen de familie bewaard gebleven en ook het Groninger Museum heeft er in de loop van de tijd het nodige van kunnen verzamelen.
Met deze tentoonstelling grijpt het Groninger Museum de bijzondere kans om bijeen te brengen wat sinds 1764 uit elkaar gevallen is. De Sichtermanverzamelingen uit de eigen museumcollectie worden voor deze presentatie aangevuld met nog nooit eerder vertoonde stukken uit privébezit en een aantal bruiklenen. Niet eerder was er zoveel Chine de Commande porselein van één familie bijeen te zien in ons land.

• De Leidse Rhinoceros, Johann Dietrich Findorff (Lauenburg an der Elbe 1722-1772 Ludwigslust). Collectie Staatliches Museum, Schwerin. © bpk - Bildagentur für Kunst, Kultur und Geschichte, Berlin / Staatliches Museum Schwerin.
  • Papierkunst, gemaakt in 1746 ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van de Groninger koopman Jan Albert Sichterman (1692-1763) en zijn vrouw Sibilla Volkera Sadelijn (1699-1781)