Tentoonstelling

De Koning van Groningen. Jan Albert Sichterman (1692-1764)

20 september 2014 t/m 01 maart 2015

Eén van de meest spraakmakende figuren uit de achttiende eeuw is zonder twijfel Jan Albert Sichterman (1692-1764). Sichterman stond bekend als De Koning van Groningen en was puissant rijk. Hij was een groot verzamelaar, maar na zijn dood werd zijn collectie geveild en viel zijn verzameling uiteen. Het Groninger Museum is er in geslaagd deze prachtige stukken bijeen te brengen.

Jan Albert Sichterman was voorbestemd voor een militaire carrière. In 1716 moest hij vluchten als gevolg van een duel met dodelijke afloop. Hij trad in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). In de Nederlandse vesting Bengalen leerde hij zijn echtgenote kennen. In 1745 keerden ze terug naar Groningen en betrokken een royaal huis aan de Ossenmarkt. Het huis was boordevol met kunst: uitheemse meubelen, kunstschatten, schilderijen in gouden lijsten en porselein – veelal met het eigen familiewapen erop. Zijn collectie imponeerde iedere bezoeker.

De tentoonstelling bevat een unieke verzameling Aziatische keramiek, prachtige portretten geschilderd door Philip van Dijk, Cornelis Troost en anderen, onwaarschijnlijk fijn knipwerk van Koster, meubelen, zilver, sits en natuurlijk herinneringen aan Clara de neushoorn: zijn huisdier in Bengalen. 

  • De Leidse Rhinoceros, Johann Dietrich Findorff (Lauenburg an der Elbe 1722-1772 Ludwigslust). Collectie Staatliches Museum, Schwerin. © bpk - Bildagentur für Kunst, Kultur und Geschichte, Berlin / Staatliches Museum Schwerin.
  • Papierkunst, gemaakt in 1746 ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van de Groninger koopman Jan Albert Sichterman (1692-1763) en zijn vrouw Sibilla Volkera Sadelijn (1699-1781)