De Ploeg: een keuze uit eigen collectie en aanwinsten

12 november 2004 t/m 05 februari 2005

Deze tentoonstelling toont belangrijke thema’s binnen De Ploeg. Er zijn bijvoorbeeld abstracte constructivistische werken van Wobbe Alkema te zien, landschapstaferelen van Jan Altink, stadsgezichten van George Martens en portretten van Jan Wiegers. Wiegers’ kennismaking met Ernst Ludwig Kirchner in het voorjaar van 1920 heeft geleid tot het ontstaan van een regionaal gebonden expressionisme in Groningen.

Met de komst van Jos de Gruyter als museumdirecteur in1955 wordt een begin gemaakt met het verzamelen van werken van kunstenaars van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. De Gruyter was de eerste die het werk van De Ploeg op waarde schatte en bouwde van deze kunstenaarsgroep een mooie collectie op. De Ploeg bleef sindsdien één van de belangrijkste speerpunten van het museumbeleid.