De Ploeg en het naoorlogse modernisme in Groningen

Plattegrond van de kunst en omstreken

26 juni 2011 t/m 06 november 2011

Van 26 juni tot en met 6 november 2011 is in het Groninger Museum de tentoonstelling Plattegrond van de kunst en omstreken. De Ploeg en het naoorlogse modernisme te zien. De collectie De Ploeg vormt een van de hoogtepunten uit het bezit van het Groninger Museum. Een aantal Groninger kunstenaars waaronder Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink nam in 1918 het initiatief tot de oprichting van deze kunstenaarskring.

• H.N.Werkman, 'Plattegrond van de kunst en omstreken', uit Next Call nr.6, 1924, Groninger Museum
  • H.N. Werkman - Violist en publiek
  • Jan van der Zee - Compositie
  • Jan Wiegers - Pedemonte kanton Ticino

De collectie De Ploeg vormt één van de hoogtepunten uit het bezit van het Groninger Museum. Een aantal Groninger kunstenaars waaronder Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink nam in 1918 het initiatief tot de oprichting van deze kunstenaarskring. Onder aanvoering van Jan Wiegers ontstond een schilderkunst die in hoge mate schatplichtig was aan het Duitse Expressionisme. Vooral de kunst van De Ploeg uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw is van nationale betekenis, doordat hier voor het eerst in Nederland van de invloed van het Duitse expressionisme (met name van E.L. Kirchner) een vernieuwende impuls uitging.

Het beleid van oud-museumdirecteur Jos de Gruyter (1955-1963) gaf Kunstkring De Ploeg in de jaren vijftig een eigen identiteit, waardoor er ook voor het eerst Ploeg werd verzameld in het Groninger Museum. Op zijn instigatie werd bovendien in 1959 de groep NU opgericht. Deze kunstenaarsgroep vormde zonder twijfel de meest overtuigende poging een groep uiteenlopende kunstenaars bijeen te brengen na De Ploeg, die deze functie had vervuld in de periode 1918-1941. Binnen de relatieve 'splendid isolation' blijkt Groningen ook na de Tweede Wereldoorlog wederom de bakermat voor oorspronkelijk talent. De expositie toont werken van kunstenaars van De Ploeg en van naoorlogse  modernisten zoals, Jan Wiegers, Wobbe Alkema, Jan Altink, Johan Dijkstra, Hendrik Nicolaas Werkman, Job Hansen, Siep van den Berg, Jan Gerrit Jordens, Marten Klompien en anderen.