Tentoonstelling

De Zilveren Eeuw in Groningen

18 november 2006 t/m 06 mei 2007

Schilderijen van Jan Abel Wassenberg (1686-1750) worden afgewisseld met 18de eeuwse Groningse meubels en zilverwerk en met werken op papier van tijdgenoten van Wassenbergh. De tentoonstelling wordt verrijkt met creaties van de modekunstenaars Viktor & Rolf. De tentoongestelde werken komen uit de eigen collectie van het Groninger Museum.

De 18de eeuw staat bekend als minder welvarend dan de voorgaande Gouden Eeuw. Toch ontbrak het de in de 18de eeuw een rijke bovenlaag niet aan welvaart. Welvaart die zich uitte in prachtige kunstvoorwerpen en interieurs. De Groningse elite liet zich portretteren door de Groningse society schilder Jan Abel Wassenbergh (1686–1750). Deze kunstenaar was de voornaamste portrettist in die tijd. Daarnaast kreeg hij opdrachten voor kamervullende schilderingen. Van de laatste groep werken is helaas nog maar weinig over. Wat wel bewaard is gebleven is de schouw uit het Feithhuis. De schouw werd geschonken aan het Groninger Museum door de familie Feith, ter herinnering aan de jong gestorven Jonkheer J.A. Feith de grondlegger van het Groninger Museum.

De Nederlandse modeontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren, beiden geboren in 1969, onderzoeken het grensgebied van mode en kunst. Zij laten zich regelmatig inspireren door de kunst en kleding uit vroegere tijden. De tentoonstelling toont onder andere Balls, haute couture, lente/zomer, 1998, Hate, haute couture, lente/zomer 1999, Embroidery, haute couture lente/zomer 1998, Porcelain, haute couture, lente/zomer 1998.

Samenwerking
De presentatie is een samenwerking tussen het Groninger Museum en de Vereniging van Vrienden van het Museum van de Groningsche Geschiedenis die gezorgd heeft voor de uitgave van het boek.

  • Elisabeth Geertruida Wassenbergh: Terug van de Vismarkt - Groninger Museum