Tentoonstelling

Diane KW. At World's End

15 juli 2013 t/m 01 september 2013

Van 15 juli tot 1 september 2013 is in het Groninger Museum de uitzonderlijke presentatie At World's End van Diane KW te zien. Diane KW is een professionele keramist uit Hawaii. Zij is gefascineerd door de scherven van Chinees porselein, afkomstig uit het wrak van het VOC schip de Geldermalsen, dat in 1752 in de Zuid-Chinese Zee verging. Het Groninger Museum bezit een complete collectie porselein uit dit schip, maar ook scherfmateriaal. Diane KW gebruikt deze scherven als drager van teksten en afbeeldingen, bijvoorbeeld van spam, dat zo vereeuwigd wordt op een onverwoestbare drager.

Met behulp van een fotografische techniek brandt zij teksten uit spamberichten en foto’s van Geldermalsen porselein op de scherf. Dit zorgt voor een verwarrend visueel effect. Als kunstenaar geeft ze een statement af: de waardeloze scherf wordt een museaal object, oude verhalen krijgen een actuele lading.

De titel At World’s End verwijst naar piraten, schipbreuken en onderzeese schatten (zoals in een film uit de serie 'Pirates of the Caribbean') maar ook naar Hawaii waar ze woont en werkt.

Een aantal van de scherven uit de serie worden als gift aan de collectie van het Groninger Museum toegevoegd.
 
At World’s End is te zien als onderdeel van de tentoonstelling Draken en Lange Lijzen. De serie is speciaal voor het Groninger Museum gemaakt.

Diane KW exposeerde in galeriëen in Hawaii en elders in de VS, ze participeerde in groepstentoonstellingen en was in 2010-2011 vertegenwoordigd op internationale keramiek manifestaties in Zuid-Korea. Haar werk is in verschillende boeken en catalogi gepubliceerd. Zij is vertegenwoordigd in de collecties van het Pacific University Museum (Oregon, VS), het Honolulu Museum of Art (Hawaii) en het Nanchang University Ceramics Museum (Nanchang, China).