Tentoonstelling

Duits Expressionisme 1905-1913

Brücke-Museum Berlijn - 150 Meesterwerken

13 december 2009 t/m 11 april 2010

De tentoonstelling toont hoogtepunten uit de collectie van het Brücke Museum in Berlijn, zoals schilderijen, tekeningen, grafiek en beelden van Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Karl Schmidt- Rottluff, Fritz Bleyl, Max Pechstein, Emil Nolde, Otto Mueller en Cuno Amiet.

De in 1905 in Dresden opgerichte kunstenaarsgroep de “Brücke” geldt tot op de dag van vandaag als een van de belangrijkste pijlers van het Noord -Europees expressionisme. Uit de beginselverklaring die door de Brücke- kunstenaars werd opgesteld bleek dat zij zich armslag en levensvrijheid wilden verschaffen tegenover de gevestigde oudere machten binnen de kunstwereld. De “Brücke” werd daarmee ook letterlijk tot een brug voor diegenen die zich zonder beperkingen met kunst wilden bezighouden.

Het ging de kunstenaars niet zozeer om een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid maar om de uitdrukking van het gevoel. Dagelijks leven en kunst waren in hoge mate met elkaar verbonden. De snelle schetsmatige vormen en de expressieve kleuren in vaak contrasterende kleurcombinaties zijn kenmerken voor het expressionisme van 'Brücke'.

Tot de onderwerpen behoorden onder andere het naakt, stadsgezichten, landschappen en de wereld van het variété. In 1913 - naar aanleiding van Kirchners Chronik der KG Brücke - viel de groep uiteen. De kunstenaars gingen ieder hun eigen weg. In de jaren dertig werd het werk van de leden van de “Brücke” door het nationaal- socialistische regime “Entartet” verklaard.

  • Ernst Ludwig Kirchner: Artistin-Marcella © Brücke-Museum Berlin