Tentoonstelling

Hendrik de Vries

1896 - 1989

23 juni 2006 t/m 05 november 2006

Voor veel mensen is Hendrik de Vries vooral bekend vanwege zijn gedichten. Toch zullen zijn tekeningen hen niet vreemd voorkomen, zijn beeldende werk ligt namelijk in het verlengde van zijn literaire. De Vries haalde zijn inspiratie uit een droomwereld vol geheimen en zijn werk laat veel aan de fantasie over.

Hendrik de Vries werd in september 1929 lid van de kunstenaarsvereniging De Ploeg. Hij schreef een aantal belangrijke inleidingen bij groepstentoonstellingen, maar als schilder en tekenaar nam hij een uitzonderingspositie in. De kunstenaars van De Ploeg gingen uit van de werkelijkheid voor hun schilderijen, maar voor De Vries vormde de fantasie het uitgangspunt. In de periode van 1924 tot 1936 ondernam De Vries jaarlijks vakantiereizen naar Spanje. Hij kwam daar in aanraking met dansmuziek en dansliederen die hem, ook in zijn tekenkunst, het meest beslissend zouden beïnvloeden. De Vries had in Spanje veel contact met zigeuners en vond in hun wereld een bron van inspiratie. Vooral de zigeunermeisjes en –vrouwen fascineerden hem. Thuis tekende hij deze zigeunervrouwen, meestal als danseressen. Hendrik de Vries werkte steeds uit het hoofd en uit de herinnering, zo tekende hij ook de Spaanse landschappen.

Op 22 september 2006 verscheen van de hand van auteur Jan van der Vegt de biografie van Hendrik de Vries bij uitgeverij J.M. Meulenhoff. De presentatie van het boek vond plaats tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Coop Himmelb(l)au.

  • Hendrik de Vries: Spaanse Danseres - Bruikleen van Stichting de Ploeg