Tentoonstelling

Het Kunstlievend Genootschap Pictura

27 juni 2014 t/m 14 december 2014

Wegens de opbouw van Nacho Carbonell & Maartje Korstanje is Het Kunstlievend Genootschap Pictura niet toegankelijk tot 23 november.

Op 5 maart 1831 werd in Groningen het Kunstlievend Genootschap Pictura opgericht. De doelstelling was het bevorderen van de Nederlandse beeldende kunst. Dit deden zij door middel van prijsvragen. Kunstenaars uit het noorden, en na 1841 ook uit de rest van het land, werden uitgenodigd om werken met een bepaald thema in te sturen. De winnaar ontving een geldprijs en was verplicht een aquarel van het bekroonde werk in te leveren voor de eigen collectie van Pictura. De laatste prijsvraag werd uitgeschreven in 1861.

Door de jaren heen heeft Pictura een grote verzameling werken op papier aangelegd. Zo ontstond een gemêleerde collectie met ruime vertegenwoordiging van kunstenaars uit Groningen. Tevens organiseerde de vereniging kunstbeschouwingen. Dit gebeurde vaak in samenwerking met gelijksoortige verenigingen in Nederland.

Lange tijd moest het genootschap voor deze kunstbeschouwingen panden huren. Vanaf 1894 werden hiervoor zalen in het Groninger Museum gebruikt. In 1934 betrok Pictura een eigen pand aan het Martinikerkhof waar het genootschap sindsdien gevestigd is.

Pictura heeft haar kunstcollectie vanaf 1892 overgedragen aan het Groninger Museum. Deze tentoonstelling vertegenwoordigt kunstenaars zoals Bruggink, De Hosson, Ensing, Koster en Lofvers die bekend zijn dankzij collectie Pictura.

  • Jan Ensing - Drie kaartspelende mannen bij schouw
  • J.F.A. Koster - Koeien en schapen bij een boom
  • H.A. Sibinga - Bloemstudie