Tentoonstelling

Het onbekende Rusland

Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920

19 december 2010 t/m 08 mei 2011

Het onbekende Rusland. Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920 vertelt het verhaal van de (kunst)historische band van Rusland met zijn zuiderburen: Oezbekistan, Georgië, Armenië en de Krim. Een band die werd gekenmerkt door fascinatie voor de oriëntaalse tradities. Het woord oriëntalisme wordt al sinds het begin van de negentiende eeuw gebruikt. Het was een genre in de schilderkunst waarin thema’s als het Midden-Oosten en Noord-Afrika centraal stonden. De tentoonstelling kent vele onderwerpen waaronder allegorieën, reisimpressies, oorlogsverslagen, het dagelijks leven in de Russische Oriënt en het Bijbelse oosten.

De expositie toont meer dan honderd werken van onder andere Vasili Vereshchagin, Martiros Sarian, Vasili Polenov, Nikolai Pirosmanasjvili, Aleksandr Volkov, Aleksandr Nikolajev, Pavel Koeznetsov en Jevgeni Lansere. In het verleden heeft het Groninger Museum verscheidene tentoonstellingen aan de Russische kunsten gewijd. In 2001 toonde het museum de zeer succesvolle tentoonstellingIlja Repin. Het geheim van Rusland, gevolgd door het Russische Landschap (2003), In dienst van Diaghilev (2004) en Russische sprookjes, volksverhalen en legenden (2007).

Catalogus
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt er een catalogus met bijdragen van onder anderen Dr. Inessa Kouteinikova (gastconservator) en specialisten uit Rusland, Canada en Europa.