Tentoonstelling

Jaime Hayon - Funtastico

13 oktober 2013 t/m 30 maart 2014

Met opdrachten in de hele wereld en een schare aan vermaarde klanten, wordt de Spaanse ontwerper Jaime Hayon (Madrid, 1974) genoemd als een van de invloedrijkste jonge ontwerpers van dit moment. Hayon begeeft zich met zijn werk op allerlei terreinen, variërend van keramiek, meubels en autonome kunst.

  • Jaime Hayon met The Tournament, 2009
  • Jaime Hayon met The Tournament, 2009, werk in het bezit van Groninger Museum
  • Jaime Hayon and Nienke Klunder Rockin sausage, 2012 American Chateau © Jaime Hayon
  • Jaime Hayon New York is Miami, 2012 American Chateau © Jaime Hayon
  • Jaime Hayon Americano Plate 6, 2012 American Chateau © Jaime Hayon

Jaime Hayon’s werk komt voort uit een onstuitbare drang tot het scheppen van een eigen wereld. Zijn werk houdt het midden tussen autonome kunst en design, waarbij humoristische, fantastische en narratieve elementen gecombineerd worden met een groot oog voor detail en afwerking. Zijn handschrift wordt getypeerd door een gestileerde inslag waarin verschillende stijlen samensmelten. Vakmanschap en traditionele technieken die Hayon op ingenieuze wijze naar zijn hand zet, vertaalt hij tezamen met deze andere elementen naar sfeerbepalende objecten en interieurs die de kijker uitnodigen om daar actief deel van uit te maken. Perfecte afwerking en een grote nadruk op vakmanschap combineert hij met onverwachte details en narratieve elementen. Ondanks de strakke belijning en elegantie, is Hayon’s werk speels en fantasierijk.

Het Groninger Museum volgt Jaime Hayon al geruime tijd; in 2009 verwierf het museum twee substantiële werken en in 2010 ontwierp hij het nieuwe informatiecentrum. In oktober opent Hayon’s eerste grote solotentoonstelling waarbij de nadruk ligt op zijn autonome werk. Een opvallend element van de tentoonstelling is The Tournament; een uniek werk dat bestaat uit een levensgroot schaakspel van gedraaid hout en handbeschilderd keramiek, dat het Groninger Museum recent wist te verwerven. Hayon maakte dit werk in 2009 in opdracht van het Design Festival Londen en is geïnspireerd op de slag bij Trafalgar. Voor Nederland is dit een primeur. Het is de bedoeling om op gezette tijden schaakwedstrijden te organiseren.

Met dank aan
With thanks to London Design Festival who commissioned The Tournament.
Subsidiënten: Gemeente Groningen, Provincie Groningen.
Mediapartners: Dagblad van het Noorden, Marketing Groningen.
Begunstiger: de BankGiro Loterij.