Keramiek van Ming tot Memphis

East meets West

13 november 2004 t/m 01 oktober 2006

De collectie Oosterse keramiek van het Groninger Museum behoort tot de belangrijkste Nederlandse verzamelingen op dit gebied. Een groot deel daarvan bestaat uit het bekende blauwwitte en polychrome exportporselein, maar ook voorwerpen van rood steengoed zijn ruim vertegenwoordigd. De vele duizenden keramische objecten zijn vooral gemaakt tijdens de Ming- en de Qingdynastie, een periode die meer dan vijf eeuwen omvat. De voorwerpen variëren van alledaagse thee- en koffieserviezen tot kostbaar uitgevoerde kaststellen en reusachtige pronkvazen. Typisch Oosterse vormen wisselen af met modellen die aan Europese voorbeelden zijn ontleend, terwijl er evenzeer sprake is van een wisselwerking van Oosterse en Europese versieringsmotieven.

Uit deze rijke verzameling Oosterse keramiek werd voor deze tentoonstelling een bonte selectie gemaakt, die werd geconfronteerd met de eind twintigste-eeuwse keramiek van het Italiaanse designcollectief Memphis en van Alessandro Mendini, eveneens uit de eigen collectie van het Groninger Museum. Met de combinatie van de op het eerste gezicht totaal verschillende werelden van de Ming- en Memphis-keramiek werd aangetoond hoe verrassend dicht Oost en West in feite bij elkaar liggen. Ook het oude China kende al dan niet vermeende extremiteiten in vormgeving en decoratie zoals wij die met de postmoderne ontwerpen van Memphis associëren.

Van Ming tot Memphis werd samengesteld door Titus Eliëns, hoofd collecties van het Gemeentemuseum Den Haag en bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de industriële vormgeving in relatie tot de kunstnijverheid aan de Universiteit Leiden.