Tentoonstelling

Larry Clark - Tulsa, 1971

19 januari 2005 t/m 24 april 2005

In het prentenkabinet van het Groninger museum is van tot 24 april 2005 de fotoserie Tulsa, 1971 van Larry Clark te zien.

Larry Clark (1943) is geboren en getogen in Tulsa, Oklahoma. Rond z'n vijftiende kwam hij in aanraking met jongeren die amfetamine gebruikten, en het duurde niet lang of hij zette dagelijks een heroïneshot. Toch bracht hij het op om na de high school fotografie te gaan studeren. Met een diploma op zak en twee jaar Vietnam achter de rug begon Clark zijn vrienden en zichzelf in Tulsa te fotograferen. Hij raakte weer verslaafd en legde op heldere momenten met zijn camera vast hoe zij speelden met hun leven.

Met het uitbrengen van zijn fotoboek Tulsa in 1971 maakte Clark in één klap naam als controversieel fotograaf. Zijn talent was onmiskenbaar, maar voor veel critici waren de taferelen destijds te confronterend. Clark gidst in Tulsa de kijker door een kille, harde wereld, waarin drugs, criminaliteit en seks de boventoon voeren. "Ik heb die foto's niet gemaakt als voyeur, maar als deelgenoot van het geheel", legt Clark uit. "Ze vertellen iets over mijn leven, over mijn beleving van vertrouwen, angst, dood en seksualiteit. Het gaat in mijn werk om het verlies van onschuld. Wie volwassen wordt, verliest het recht op onschuld, maar bij sommigen gebeurt dat al tijdens de puberteit." Het Groninger Museum kocht de fotoserie Tulsa in 1998.