Lucebert: Vrede is eten met muziek

18 juli 2014 t/m 14 september 2014

In het Groninger Museum is tot en met 14 september 2014 een bijzonder werk van de dichter/kunstenaar Lucebert te zien. Lucebert schilderde dit werk in 1985 speciaal voor de kantine van het H.N. Werkman College, een school voor voortgezet onderwijs, aan de Melisseweg in Groningen. Hij schreef er ook een gedicht bij waarin hij verwoordde waarom het goed is om samen te eten en te drinken bij vrolijke muziek.

Echter, na jarenlange blootstelling aan etende en drinkende scholieren, was het werk aan een opknapbeurt toe. Een aantal oud-docenten van het Werkmancollege bundelde zijn krachten en zamelde geld bijeen zodat het werk kon worden gerestaureerd. Na de renovatie van het H.N. Werkman College in het centrum van de stad, zal Vrede is eten met muziek daar een permanente plek krijgen in de mediatheek. In de tussentijd kunnen de bezoekers van het Groninger Museum genieten van het werk.

Vrede is eten met muziek
Vredig eten is goed eten
Want lekker eten doet men alleen in rust en vrede
Voor een goede spijsvertering is het een vereiste
Dat men elke hap minstens vijftien maal kauwt;
Daarom eet men met muziek ook beter
Want onder vrolijke tonen bewegen de kaken vanzelf
Harmonieus en met de kaken ook de slokdarm
En later zelfs de overige dertig meter
Lange darmen in de buik
Vrede is goed eten met goede muziek
Met marsmuziek kan men beter lopen dan eten
Als men dan ook maar vredig loopt
En niet meemarcheert met een troep soldaten
Tegen andere soldaten
Dan is marsmuziek net zo bedorven
Als besmet voedsel
Maar bij dansmuziek is het zeker goed eten
Want dansen is geen vechten
Wie danst, houdt rekening met alle andere dansers,
Zoals men onder het eten niet alle
Lekkere hapjes alleen verorbert, maar die deelt
Met de overigen, de disgenoten

Lucebert

De financiën voor de restauratie zijn bijeengebracht door de Openbare Onderwijs Groep Groningen.

• Lucebert (Amsterdam 1924- 1994 Alkmaar), Vrede is eten met muziek, 1985, Acrylverf, multiplex, collectie: H.N. Werkman College Groningen