Tentoonstelling

Marc Newson

23 april 2004 t/m 05 september 2004

Met de solotentoonstelling van ontwerper Marc Newson (1963) was voor het eerst een uitgebreid overzicht van zijn oeuvre in Europa te zien.

De in Australië geboren Newson, een van de grote sterren van het hedendaagse design, studeerde in het begin van de jaren tachtig sieraad- en beeldhouwkunst aan het Sydney College of Arts. In 1991 richtte hij zijn eigen studio op in Parijs. Newsons ontwerpen variëren van huishoudelijke objecten, horloges en meubels tot complete interieurs en voertuigen. Zijn eerste grote solotentoonstelling had hij in 2001 in het Powerhouse te Sydney.

Met zijn veelzijdigheid hoort Newson tot een nieuwe generatie van vormgevers in een tijd waarin voor design een veel grotere, meer zichtbare rol is weggelegd dan voorheen. Newson haalt zijn inspiratie onder meer uit films, lucht- en ruimtevaart, science fiction en de inheemse cultuur van Australië. Het klapstuk van de tentoonstelling was zonder twijfel het vliegtuigje Kelvin 40, dat werd ontworpen en geproduceerd in opdracht van de Fondation Cartier pour l‘art contemporain.