Tentoonstelling

Mariko Mori - Oneness

29 april 2007 t/m 02 september 2007

De Japanse kunstenares Mariko Mori werd midden jaren negentig internationaal bekend met haar opvallende multimediawerk van geënsceneerde foto’s, video’s en installaties. In al haar werk staat de tegenstelling tussen fantasie en werkelijkheid centraal. Ook combineert zij motieven uit de Japanse en westerse kunstgeschiedenis met hedendaagse invloeden uit de mode, designwereld, muziek, manga en science fiction. Mariko Mori schept artificiële landschappen, waarin ze zelf vaak in verschillende gedaanten optreedt.

Zij maakt ook op bijzonder aansprekende wijze gebruik van de moderne wetenschap en techniek. Een spectaculair voorbeeld daarvan is de grote, traanvormige Wave Ufo, een van de hoogtepunten van de Biënnale van Venetië 2005, die vanaf april 2007 ook in het Groninger Museum te zien zal zijn. Het is een futuristisch walvisvormig object van twaalf meter lang en vijf meter hoog. De uitvoering van het project nam drie jaar in beslag. Er werd een speciale holografische verf ontwikkeld, en zittingen van technogel, een materiaal dat reageert op de druk van het menselijk lichaam. Per keer kunnen drie bezoekers in de ufo plaatsnemen en meegenomen worden op een reis van zeven minuten naar een esoterische kosmos. In het gewelf van het binnenste van de ufo worden beelden geprojecteerd door een programma dat de hersengolven van de reizigers leest en tegelijkertijd weergeeft. In die zeven minuten krijgen de bezoekers beelden te zien die voortkomen uit Mori’s geloof dat alles en iedereen in deze wereld uiteindelijk met elkaar verbonden is. Dit visioen, Connected World, is sterk geïnspireerd op het idee van het Nirvana; de hoogst bereikbare staat van absolute innerlijke rust.

De tentoonstelling gaf context aan de Wave Ufo en vertelde over Mori’s zoektocht naar kosmische ervaringen. Megalithische monumenten in zowel Japan als Schotland vormden de basis voor een geheel nieuwe stap in haar oeuvre, dat onder andere bestaat uit foto’s en een serie steeds van kleur veranderende ultra hightech installaties die in verbinding staan met het heelal. De kunstwerken wijzen de bezoekers op onze verbondenheid met het heden, verleden en de toekomst. Mori’s oeuvre van de afgelopen tien jaar is een reflectie van de tijdgeest, welgemeend, maar niet zonder humor en zelfrelativering.

  • Mariko Mori: Oneness (detail) - Courtesy Deitch Projects, New York. Photo credit redsaundersphotography.com