Natural Beauty - van Fra Angelico tot Monet

Collectie Rau voor UNICEF

07 december 2013 t/m 25 mei 2014

De tentoonstelling Natural Beauty toont prachtige landschappen en stillevens uit de verzameling van de Duitse tropenarts en kunstverzamelaar Gustav Rau (1922-2002).
Gustav Rau kan worden beschouwd als een van de meest uitzonderlijke verzamelaars van deze tijd. Meesterwerken van o.a. Fra Angelico, Van Goyen, Van der Neer, Bonnard, Snyders, Fantin-Latour, Monet, Liebermann, Sérusier, Vuillard, Sisley en Morandi maken deze tentoonstelling een feest voor het oog.

• Pierre Bonnard, Venster in Uriage, 1918, 68,5 x 39,2 cm © Collectie Rau voor UNICEF, Foto P. Schälchli, Zürich
  • Guillaume Courtois / Abraham Brueghel, Pomona, zj. 125 x 92 cm © Collectie Rau voor UNICEF, Foto Mick Vincenz, Essen
  • Claude Monet, Les Pyramides de Port-Coton, 1886 © Collectie Rau voor UNICEF, Foto P. Schälchli, Zürich
  • Fra Angelico, Hl. Nicolaus von Bari, 1424 / 1425, © Collectie Rau voor UNICEF,Foto P. Schälchli, Zürich
  • Paul Cézanne, De zee bij Estaque, 1876 42 x 59 cm © Collectie Rau voor UNICEF, Foto P. Schälchli, Zürich
  • Abraham van den Tempel, Portret van een jongen van adel, © Collectie Rau voor UNICEF, Foto Mick Vincenz, Essen

Rau was de enige erfgenaam van het imperium van autobedrijven. Na de dood van zijn vader verkocht Gustav Rau de fabrieken en werd tropenarts in toenmalig Zaïre, waar hij vlakbij de grens met Rwanda een ziekenhuis stichtte. Ieder jaar bezocht Gustav Rau Europa om op kunstveilingen kunst te kopen. Hij bracht zo een unieke collectie van ongeveer achthonderd schilderijen en sculpturen bij elkaar. De verzameling verschaft een overzicht van vijf eeuwen Europese kunstgeschiedenis.

De verzameling van Gustav Rau bleef lange tijd voor de buitenwereld verborgen. Pas in 1999 kwamen de kunstwerken voor het eerst in de openbaarheid. In 2001, een jaar voor zijn dood, is de collectie overgedragen aan UNICEF.

De tentoonstelling Natural Beauty in het Groninger Museum toont prachtige landschappen en stillevens uit de collectie Rau. Natuur vanuit grotere afstand en van dichtbij gezien.

Samenwerking
UNICEF en het Groninger Museum zijn een bijzondere samenwerking aangegaan. De tentoonstelling Natural Beauty laat landschappen en stillevens zien uit de collectie van de Duitse tropenarts en kunstverzamelaar Gustav Rau (1922-2002), aangevuld met werk uit de collectie van het Groninger Museum. Rau liet zijn collectie na aan UNICEF, die op hun beurt deze bijzondere verzameling voor Natural Beauty aan het Groninger Museum in bruikleen heeft gegeven. Het Groninger Museum organiseert naast de tentoonstelling allerlei acties voor UNICEF.
Namens de VN heeft UNICEF de opdracht om op te komen voor kinderrechten wereldwijd. En daar kunnen zij alle steun bij gebruiken. Ook die van u!
In de shop kunt u mooie UNICEF cadeaus kopen die bijdragen aan het werk van UNICEF voor kinderen. Kinderen kunnen deelnemen aan de kinderschilderwedstrijd in het familie-atelier. Verder kunt u een vrijwillige bijdrage doen in een van de collectezuilen in het museum.

Catalogus
Bij de tentoonstelling is een catalogus en een cd verschenen. In de tentoonstellingszalen kunt u gebruik maken van een audio-muziektour en geven QR codes u meer informatie over de tentoongestelde werken.

Met dank aan
De tentoonstelling kan worden gerealiseerd door een financiële bijdrage van de Stichting Fondsbeheer Culturele Relatie-evenementen Gasunie en GasTerra.
In samenwerking met: UNICEF en het Arp Museum Bahnhof Rolandseck in Remagen.
Subsidiënten: Gemeente Groningen, Provincie Groningen.
Mediapartners: Dagblad van het Noorden, Marketing Groningen.
Begunstiger: de BankGiro Loterij.
Met dank aan: IKEA

De tentoonstelling wordt aangevuld met enkele werken uit de collectie van het Groninger Museum.

Logos Natural Beauty