Tentoonstelling

Painting Canada

Tom Thomson and the Group of Seven

30 juni 2012 t/m 30 september 2012

De Group of Seven was een kunstenaarsgroep die aan het begin van de twintigste eeuw in Canada ontstond en tot en met 1933 bleef voortbestaan. De tentoonstelling in het Groninger Museum biedt een overzicht van de bijzondere schilderkunst van deze kunstenaarsgroep. De landschapschilderkunst die deze groep heeft voortgebracht, behoort tot Canada’s belangrijkste culturele erfgoed en is nog niet eerder in Nederland getoond.


Een aantal jaren voordat de Group of Seven in 1920 in het leven werd geroepen, kwam in Canada een schilderkunst tot bloei die vooral de ongerepte schoonheid van het eigen land centraal stelde. De kleurrijke doeken waarop eindeloze bossen, bergketens en meren te bewonderen zijn, getuigen van sublieme natuurervaringen en nationale trots, maar brengen daarnaast ook andere landschapschilderkunstige tradities in herinnering. Aanleiding voor de oprichting van de Group of Seven was het vroegtijdig overlijden van Tom Thomson (1877-1917). Hij wordt als inspirator in een adem genoemd met de leden van het eerste uur, zoals Lawren Harris, Arthur Lismer, J.E.H. Mac Donald, A.Y. Jackson, Frank Johnston, F. H. Varley en Franklin Carmichael.

De tentoonstelling Painting Canada - Tom Thomson and The Group of Seven reist op dit ogenblik door Europa. Het startsein werd gegeven in Londen. Momenteel is de tentoonstelling te zien in Oslo en vervolgens komen deze iconische werken deze zomer naar Groningen. Het Groninger Museum toont meer dan 120 topstukken van deze bijzondere kunstenaarsgroep, afkomstig uit belangrijke musea in Canada.

Opening
De tentoonstelling werd geopend op 29 juni 2012 door HKH Prinses Margriet der Nederlanden in het Groninger Museum. Bekijk hier de foto's.

Boek
Over deze tentoonstelling is een boek verschenen met als titel: Painting Canada. Tom Thomson and the Group of Seven. Prijs in de museumwinkel: € 29,95. Auteurs: Ian A.C. Dejardin, Mariëtta Jansen, Anna Hudson, Nils Ohlson e.a. ISBN: 9780856676864. Het boek is uitverkocht in de museumwinkel van het Groninger Museum.

Samenstelling
Deze tentoonstelling is samengesteld door de Dulwich Picture Gallery (Londen), The National Gallery of Canada, in samenwerking met het National Museum of Art, Architecture and Design (Oslo) en het Groninger Museum. Met dank aan de McMichael Canadian Art Collection en de Art Gallery of Ontario en andere bruikleengevers. 

Met dank aan

Het Groninger Museum is zeer verheugd met de bijdrage van de sponsoren, de subsidiënten en de begunstiger die deze tentoonstelling mogelijk maken.
Subsidiënten: Gemeente Groningen, Provincie Groningen.
Hoofdsponsor: Shell Nederland B.V. 
Sponsoren: RBC Wealth Management (Royal Bank of Canada), De Bijenkorf, Stichting Beringer Hazewinkel, Vrienden Van Het Groninger Museum, Canadese Ambassade in Nederland, .
Begunstiger: BankGiro Loterij.

  • Tom Thomson, The Pointers, 1916-17, Oil on canvas, 101x114.6cm, Hart House Permanent Collection, University of Toronto
  • F.H. Varley, Stormy Weather, Georgian Bay, 1921, National Gallery of Canada, Ottawa, Photo © NGC
  • Tom Thomson, The Jack Pine, 1916 1917, National Gallery of Canada, Ottawa, Photo © NG
  • A.Y. Jackson, Winter, Quebec, 1926, National Gallery of Canada, Ottawa, Courtesy of the Estate of the late Dr. Naomi Jackson Groves, Photo © NGC

Sponsorlogo's Painting Canada