Pioniers van het Vlaams Expressionisme

Van den Berghe, Permeke, De Smet

30 april 2004 t/m 22 augustus 2004

De tentoonstelling Pioniers van het Vlaams expressionisme – Van den Berghe, Permeke, De Smet was op initiatief van het Groninger Museum georganiseerd door het Museum voor Schone Kunsten te Gent en past in het streven om, naast exposities over de De Ploeg, tentoonstellingen te organiseren van internationale expressionistische richtingen.

Het Vlaams expressionisme, een term die sinds de jaren twintig van de vorige eeuw wordt gebruikt om een belangrijk deel van de moderne figuratieve kunst in België aan te duiden, heeft zijn wortels in Nederland en Engeland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten de kunstenaars Van den Berghe en De Smet naar Nederland. Hier kwamen zij in aanraking met de internationale moderne kunst, waaronder het Duitse expressionisme, het fauvisme, het futurisme en het kubisme. Zij ontwikkelden een stijl die zich kenmerkte door aardse tinten en volumineuze, hoekige vormen. Gaandeweg sloegen ze alle drie een eigen weg in.

De Smet ging zich oriënteren op de Franse schilderkunst, Van den Berghe liet het onderbewustzijn spreken en richtte zich op het surrealisme, en Permeke verwerkte op monumentale schaal elementen van het boerenleven.