Tentoonstelling

Van Collenius tot Koons

Met dank aan Vereniging Rembrandt

22 november 2008 t/m 19 april 2009

Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de Vereniging Rembrandt toonde het Groninger Museum nagenoeg alle kunstwerken die met steun van deze vereniging waren aangekocht.

Eind negentiende eeuw deed het Groninger Museum voor het eerst een beroep op de Vereniging Rembrandt. In 1892 werd een portret van de hand van de zeventiende-eeuwse Groninger schilder Hermannus Collenius verworven. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog hadden de meeste aankopen die door het museum werden gedaan en waarvoor steun werd ingeroepen van de Vereniging Rembrandt betrekking op de Groninger kunstgeschiedenis. Behalve schilderijen van Groninger meesters betrof het enkele belangrijke stukken zilver uit de zeventiende en achttiende eeuw. Daarnaast werd ook de collectie Aziatica versterkt met porselein, lakwerk en wandkleden. De eerste moderne kunst die het museum structureel ging verzamelen, met steun van de Vereniging Rembrandt, was de expressionistische schilderkunst van De Ploeg.

Tijdens en na het directeurschap van Frans Haks (1978-1995) wordt ook internationale hedendaagse kunst met steun van de Vereniging Rembrandt gekocht. Voorbeelden hiervan zijn een kunstwerk in de vorm van een spiegel van Jeff Koons, zilveren theeserviezen van Alessi, een groot wandkleed van Robert Kushner en tekeningen van Andy Warhol. Het Groninger Museum presenteerde, met dank aan de Vereniging Rembrandt, een prachtige selectie uit de collectie van het Groninger Museum.

  • Jeff Koons: Christ and the lamb - verworven met steun van de Vereniging Rembrandt