Tentoonstelling

Vrouwen van de Revolutie

Rusland 1907-1934

23 maart 2013 t/m 18 augustus 2013

De avant-garde was vrouwelijk! In ieder geval in Rusland voor en na de Revolutie van 1917. Een groot aantal Russische kunstenaars was er van overtuigd dat zij met hun werk een bijdrage konden leveren aan een klassenloze en rechtvaardige maatschappij. In vergelijking met andere avant-garde bewegingen is het grote aantal vrouwen in deze groep kunstenaars opvallend te noemen. Zij stonden op gelijke voet met hun mannelijke collega’s en werkten zelfbewust met hen samen. Zonder de krachtige visie van bijvoorbeeld Alexandra Exter, Natalja Gontsjarova en anderen, hadden de avant-garde bewegingen rond Michail Larionov, Kazimir Malewitsch of Vladimir Tatlin nooit zo’n uitzonderlijk effect gehad.
De tentoonstelling belicht de centrale rol van deze kunstenaressen in Rusland aan het begin van de 20e eeuw. Een groot deel van de getoonde werken is voor het eerst in Nederland te zien.

Met circa veertig meesterwerken uit de collectie van de Tretjakov Museum in Moskou, het Wilhelm Hack Museum in Ludwigshafen en de Collectie Otten, sluit het Groninger Museum zich aan bij de culturele manifestaties die gehouden worden in het kader van het Nederland - Ruslandjaar 2013.

  • Anna Leporskaja, Drie vrouwen, 1932-1934, Tretjakov Museum, Moskou

De Russische avant-garde kende vele uiteenlopende stijlen:  van figuratief neo- primitivisme tot abstracte composities zoals het kubo- futurisme, het  suprematisme en constructivisme. Het waren met name kunstenaressen zoals Ljoebov Popova en Varvara Stepanova, die met hun werk de grenzen tussen kunst, theater, kunstnijverheid en industrie verlegden.

De tentoonstelling Vrouwen van de Revolutie - Rusland 1907-1934 vestigt de aandacht op deze belangrijke Russische avant-garde kunstenaressen en toont schilderijen van Aleksandra Ekster, Sofia Dymsjits-Tolstaja, Natalja Gontsjarova, Anna Kagan, Anna Leporskaja, Elena Liessner- Blomberg, Ljoebov Popova, Olga Rozanova, Antonina Sofronova, Varvara Stepanova, Nadezjda Oedaltsova en Maria Vladimirovna Ender. Er wordt tevens werk getoond van tijdgenote Alida Pott, één van de weinige vrouwelijke kunstenaressen van de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg.

De tentoonstelling omvat circa vijftig meesterwerken afkomstig uit de collectie van het Tretjakov Museum in Moskou, werken uit de verzameling van het Wilhelm-Hack-Museum in Ludwigshafen en de Collectie Otten uit Hohenems, Oostenrijk.

 

Met deze tentoonstelling sluit het Groninger Museum zich aan bij de culturele manifestaties die gehouden worden in het  kader van het Nederland - Ruslandjaar 2013.  De tentoonstelling was eerder te zien in het Wilhelm-Hack-Museum in Ludwigshafen am Rhein.

Met dank aan:

Sponsoren: Stichting Noord Nederland-Rusland 2013 en Fonds Culturele Relatie-evenementen Gasunie en GasTerra
Subsidiënten:
Gemeente Groningen, Provincie Groningen.
Begunstiger: de BankGiro Loterij.
Bruikleengevers: Tretjakov Museum in Moskou, Wilhelm-Hack-Museum in Ludwigshafen am Rhein en de Collectie Otten uit Hohenems, Oostenrijk
Mediapartner: Dagblad van het Noorden, Marketing Groningen.