Tentoonstelling

Zoltin Peeter - Nordic Solutions/Problems

22 december 2007 t/m 17 februari 2008

De expositie omvatte monumentale en kleinere tekeningen, een installatie en verschillende sculpturen van de Friese kunstenaar Zoltin Peeter (Amsterdam 1942).

De tekeningen en sculpturen die Zoltin Peeter in het Groninger Museum liet zien, zijn vervaardigd naar aanleiding van reizen naar IJsland en Noorwegen. De werken zijn geen directe registraties van waargenomen vormen of fragmenten daarvan, maar het eindstadium van een langdurig proces van verwerken, ordening, herdefiniëring en duiding.

Peeters lange tochten brengen hem langs onherbergzame bergketens, brede rivieren, imposante watervallen en laaghangende nevels. Het zijn landschappen waarin hij zich de enige aanwezige kan wanen en die hij in de meest letterlijke zin fysiek moet ondergaan om te doorgronden. Ter plekke ontstaan vlotte schetsen waarin het karakter van de waargenomen natuur wordt herleid tot oervormen en lineaire structuren. Naderhand werkt hij thema’s en motieven verder uit, waarbij associaties en improvisaties van dat moment de oorspronkelijke beelden aanvullen.

In plaats van te behagen en oplossingen te bieden, stellen de tekeningen en plastieken ons kijken op de proef, verontrusten ze soms en leggen ze slechts de grondtonen bloot van onderliggende geheimen. Zoltins werk kan worden begrepen als even nuchtere als emotionele poging de krachten van de natuur, als alomvattende waarheid, te vatten.

  • Zoltin Peeter: Zelfportret II