Twee mannen in de sneeuw, komend uit een café aan het Boterdiep

Jan Wiegers

Het schilderij Twee mannen in de sneeuw, komend uit een café aan het Boterdiep  is exemplarisch voor de periode waarin Jan Wiegers' expressionisme grenst aan een elementair primitivisme. Dit uit zich in een uiterst expressieve schilderstijl en een schetsmatige, fragmentarische uitwerking van het onderwerp. Karakteristiek zijn de hooggeplaatste horizon en de decoratieve werking van de naar het beeldvlak gekantelde straat, waarop de in beschonken toestand verkerende mannen lopen. Waarom plaatst Wiegers de horizon zo hoog in het schilderij?

  • Jan Wiegers (1893- 1959), Twee mannen in de sneeuw, komend uit een café aan het Boterdiep, 1924, Was/olieverf op doek, Aangekocht met steun van de Stichting Beringer Hazewinkel

Hoog geplaatste horizon
Op veel Ploegschilderijen is een hoog geplaatste horizon te zien. Dit is kenmerkend voor Groningse landschapschilderkunst en suggereert een enorme ruimtelijkheid. Door het gebruik van een hoge horizon is het landschap gemakkelijk te herleiden door kleurvlakken. Een dergelijke compositie is een sterke breuk met de traditie van de Nederlandse landschappen, waarin de lucht juist een grote rol speelt. Die traditie begon in de 17e eeuw, toen landschappen een zelfstandig onderwerp in de beeldende kunst werden. Hierin werd de horizon laag geplaatst en wordt de uitgestrektheid benadrukt door grote wolkpartijen en nietige figuurtjes in het landschap zelf.