Viktor & Rolf, Andy Warhol en Ai Weiwei op veler verzoek terug in het Groninger Museum

22 juni 2016

Capita Selecta bevat werk op het grensvlak van beeldende kunst, mode, design en fotografie. Het museum verzamelt van ontwerpers vooral haute couture stukken of unieke designobjecten en presenteert deze als grote sculpturen die in de ruimte staan. Het toont mode en design op dezelfde manier als autonome kunst. Per zaal zijn prikkelende combinaties gemaakt die elkaar inhoudelijk versterken en uitnodigen om overeenkomsten en verschillen tussen de werken te ontdekken.

Viktor & Rolf’s cruciale jaren
Voordat Viktor Horsting en Rolf Snoeren een modehuis stichtten, manifesteerden zij zich met hun werk voornamelijk binnen de kunstwereld. Dat was bijzonder, want mode en hedendaagse kunst waren op dat moment – midden jaren negentig - nog twee gescheiden domeinen waartussen een kloof gaapte. In 1998 kregen Viktor & Rolf toegang tot de kalender van de prestigieuze Chambre Syndicale de la Couture Parisienne en begon hun doorbraak. Het Groninger Museum verzamelde hun werk in die cruciale jaren en toont nu een kleine selectie daarvan.

Zeefdrukken Andy Warhol
In de serie zeefdrukken Ladies and Gentlemen portretteert Andy Warhol drag queens: mannen die zich verkleden als vrouwen. In het puriteinse Amerika vormden drag queens destijds een taboe, evenals homoseksualiteit. Warhol had een cultkring van kunstenaars, groupies en hele en halve beroemdheden om zich heen verzameld. Zij kwamen bijeen in zijn studio, genaamd The Factory, waar ook deze portretten zijn gemaakt. Warhol heeft de foto’s met kleuren ingevuld, waardoor ze op collages lijken.

Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin
Inez van Lamsweerde had al vroeg belangstelling voor zowel mode als voor beeldende kunst. Begin jaren negentig behoorde ze tot de eerste kunstenaars die de computer gebruikten om foto’s te bewerken. Ze kreeg bekendheid met ‘gemanipuleerde’ foto’s waarin het menselijk lichaam door middel van kleine ingrepen een desoriënterende, bizarre aanblik bood. Hoewel ze hiermee internationaal succes had, besloot ze zich daarna toe te leggen op modefotografie, samen met haar partner, de stylist Vinoodh Matadin. Dankzij hun eigenzinnige stijl wisten zij na enkele jaren de top van de internationale modewereld te bereiken. De nu getoonde foto’s werden in 1998 gemaakt voor het Japanse modehuis Yamamoto en hebben een surrealistisch karakter. 

Bernhard Willhelm & Jutta Kraus
Willhelm en Kraus’ onconventionele mode kenmerkt zich door een uitgesproken beeldtaal, waarin zij uitdrukking geven aan het groteske, het kinderlijke en het fantastische. Zij transformeren dit op onnavolgbare wijze en combineren het met elementen uit de popcultuur en haute couture.

Ai Weiwei
Ai Weiwei is momenteel een van de meest vooraanstaande kunstenaars ter wereld. Naast zijn interesse in Chinees antiek, gebruikt hij voor zijn werk ook meubels die eeuwenlang door mensen uit de lagere klassen werden gebruikt, zoals de krukjes in de sculptuur Grapes. Zonder dat er een spijker aan te pas is gekomen, zijn ze met dezelfde traditionele technieken aan elkaar verbonden als waarmee de krukjes ooit werden gemaakt. Het werk staat symbool voor de dynamiek van het moderne China: steeds meer individuen proberen los te komen van de van bovenaf opgelegde orde, maar hun bewegingsruimte is nog steeds beperkt.


Capita Selecta bevat daarnaast werken van onder andere Nacho Carbonell, Jan Schoonhoven, René Daniëls, Martin Disler, Cyprien Tokoudagba, Maartje Korstanje en Chi Peng en is tot en met 11 september 2016 te bezoeken in het Groninger Museum.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met het Groninger Museum, afdeling Communicatie, PR en Marketing:
Willemien Bouwers, wbouwers@groningermuseum.nl, +31 (0)50 3666 510.
Karina Smrkovsky, ksmrkovsky@groningermuseum.nl, +31 (0)50 3666 512.