‘Die Geburt der Mülheimer Freiheit’ (1981) door Walter Dahn

Walter Dahn studeerde van 1971 tot 1979 aan de kunstacademie Düsseldorf en is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van ‘Nieuwe Wilden’. Dahn speelde daarnaast in een aantal bands die behoorden tot de Neue Deutsche Welle: Die Hornissen, Die Partei en Slinky Gym School. Later in de jaren ‘90 begon hij samen met Helmut Zerlett de band #9 Dream. In 1981 exposeerden Dahn en zijn collega’s al in het Groninger Museum onder de noemer ‘Jonge Wilden’, en opnieuw in 1984 samen met Dokoupil met de titel ‘Dahn & Dokoupil, Dusch- & Afrikabilder’.

Dit is zijn schilderij ‘Die Geburt der Mülheimer Freiheit’ (1981). Walter Dahn was lid van de ‘Mülheimer Freiheit’, een groep van zes jonge kunstenaars die in het begin van de jaren ‘80 de figuratieve schilderkunst opnieuw onder de aandacht bracht. Hun doel was een nieuwe revolutie in de kunst teweeg te brengen en zo een plek in de kunstwereld te veroveren. Hoe slechter geschilderd, hoe beter het volgens hen was.

Benieuwd geworden? En zit je op Twitter, Facebook, Instagram of Pinterest? Elke donderdag posten wij een kunstwerk, affiche, albumcover onder de titel ‪#‎WirSindDieWilden‬.

Wir sind die Wilden is een samenwerking van het Groninger Museum met het Poparchief Groningen.

  • ‘Die Geburt der Mülheimer Freiheit’ (1981), Walter Dahn, collectie Paul Mainz