Wie waren de bewoners van de Menkemaborg?

• De Menkemaborg in Uithuizen
  • De Menkemaborg vanuit de lucht

In 2012 is de Menkemaborg 85 jaar een museum. Sinds 1927 wordt er een indrukwekkend beeld gegeven van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18de eeuw. Door de volledige inrichting en de stijlvolle tuinen, ziet het huis er bewoond uit en lijkt het of de bewoners net even weg zijn. Over de bewoners zelf gaat het in dit ‘Jaar van de Historische Buitenplaats 2012’.

‘Wie waren zij?’ is het thema in de Menkemaborg. Met behulp van portretten, voorwerpen met een familiewapen, maar vooral ook het papieren archief, wordt een tipje van de sluier opgelicht over wie de bewoners waren. Wanneer leefden ze, waar gaven ze hun geld aan uit, gingen de kinderen naar school en wat leerden ze? De zakelijke archiefstukken zijn in de meerderheid, maar er zijn ook brieven waar over meer persoonlijke zaken worden geschreven. Centraal staat de familie Alberda, want zij bewoonden de Menkemaborg als buitenhuis van 1682 tot 1902.

Een boeiende wandeling door de geschiedenis van deze borg kan ook gemaakt worden aan de hand van Unico Allard II van Alberda en zijn echtgenote Christina Bentinck. Zij vertellen in de audiotour over hoe het is om te wonen op de Menkemaborg aan het einde van de 18de eeuw. Ook twee meiden vertellen over hun werk in de audiotour.
Voor kinderen van nu is er een spannende tocht te maken met Gerhard en Susanna, de kinderen Alberda, in de junior-audiotour.

Huis en tuin zijn open van maart tot en met september op dinsdag tot en met zondag van 10-17 uur, maar in de maanden juli en augustus ook op maandag open.

Museum Menkemaborg
Menkemaweg 2