Yin Xiuzhen - Portable Cities

Door Sue-an van der Zijpp, Museummagazine mei 2013

Speciaal voor haar solotentoonstelling in het Groninger Museum maakte Yin Xiuzhen het werk Portable City: Groningen. Het is een koffer met daarin de stad Groningen verbeeld als miniatuur- stadje, opgetrokken uit gedragen kleding van Groningers. Deze Groninger variant maakt deel uit van een veel grotere serie Portable Cities die Yin vanaf het begin van het nieuwe millennium begon te maken. Met steun van De Vrienden van het Groninger Museum en de BankGiroLoterij wist het museum het werk na de tentoonstelling voor de collectie te verwerven.

Aanleiding voor de serie werken was dat Yin in de jaren negentig steeds meer tentoonstellingen in het buitenland kreeg en daardoor vaak op reis was. Op de vliegvelden werd haar aandacht steeds getrokken door de lopende banden met bagage en de wachtende reizigers die reikhalzend naar hun koffers uitzagen. Met dat beeld voor ogen stelde zij zich voor hoe de inhoud van al die koffers een compacte versie van ieders thuis vertegenwoordigde. Een vroege versie van de reeks portable cities bestond uit koffers met daarin een klein huisje, gemaakt van textiel.

In de huidige serie Portable Cities is steeds een complete city scape te zien van een stad die Yin bezocht en waarmee ze een bepaalde band voelt. Daarbij gaat het vooral om haar persoonlijke indrukken en niet om een nauwkeurige weergave van de realiteit. De city- scape van Beijing, de stad waar ze opgroeide en waar ze nog steeds woont en werkt, is zonder de overkende toeristische trekpleisters als het Tienanmen plein of het Olympische stadion één van de minst herkenbare portable cities. In plaats van deze elementen is in het midden van de stad een groot gat te zien met daarin een vergrootglas waardoor de kijker een kaart kan zien van het oude centrum van de stad zoals dat ooit was. Andere steden die zij minder goed kent, hebben wel duidelijk herkenbare elementen. Zo zijn in de Groninger variant onder meer de Martinitoren, het Goudkantoor en de Der Aakerk duidelijk te onderscheiden. Prominent in het werk is het Groninger Museum dat Yin vanaf 2008 meerdere keren bezocht.

Zoals bij alle Portable Cities, is het geheel uitgevoerd met tweedehands kleding van inwoners van de desbetreffende stad. In dit geval oude kleding van een aantal museummedewerkers die voor de gelegenheid eens kritisch door hun garderobe gingen. Bij alle koffers hoort een soundtrack. Voor de Groninger versie ving Yin geluiden op van de Grote Markt en in het café de Drie Gezusters op de avond waarop Nederland op 13 juni 2012 in het EK tegen Duitsland speelde, en verloor.