We nodigen je uit om mee te doen met leuke doe-drachten die je zelf kunt uitvoeren. Elke week (op vrijdagavond) krijg je van ons een nieuwe creatieve missie, om je met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen mee uit te leven. Extra leuk: je kunt er mooie prijzen mee verdienen.
De opdracht: doe een schilder-duel
Hou je van schilderen? Of van experimenteren met verf? Dan is dit helemaal jouw opdracht.
Op het schilderij hierboven zie je Jan Wiegers, geschilderd door zijn mede Ploeg-genoot Johan Dijkstra.
Zij schilderden elkaar tegelijkertijd en dit noemden ze een duelportret.
Het schilderij van Johan Dijkstra, dat dus tegelijkertijd gemaakt is door Jan Wiegers, staat hier beneden.
De opdracht van deze week is: maak een eigen duelportret met iemand! Pak een groot stuk papier of een schilderdoek en daag je ouder(s), broer, zus of huisgenoot uit voor het duel. Olieverf, waterverf, acrylverf of welke verf dan ook: schilder erop los en maak je mooiste creatie.
Winnen
Bij elke nieuwe doe-opdracht kun je een leuke attentie winnen. Aan het eind van elke week, op vrijdag om 12 uur, krijgen twee inzendingen, één in de categorie volwassenen en één in de categorie kinderen, een leuke attentie toegestuurd. De winnaars vind je dan op deze pagina.
Spelregels
Deel je creatie op Instagram of Facebook en tag ons er in (@groningermuseum) en gebruik de hashtags #doenenmaken & #groningermuseum. Zorg je ervoor dat je account openbaar is, dus niet achter een slotje? Of zet je foto in de comments onderaan de berichten die we over de doe-tips delen. Zo vinden we je gemakkelijk terug.
Niet op social media? Geen nood, je kunt je creatie ook mailen naar webmaster@groningermuseum.nl.
Help ik ben nog niet klaar!
Is de opdracht van die week al afgelopen, maar vind je de opdracht toch nog leuk om te doen, dan kun je je foto alsnog opsturen en dan plaatsen wij het op deze pagina.
Achtergrond - de Ploeg
De ploeg is een kunstenaarscollectief dat in 1918 in de stad Groningen werd opgericht. De leden van dit kunstenaarscollectief wilden het kunstleven in Groningen bevorderen. Voor schilders zoals Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra was het duidelijk dat de negentiende-eeuwse schilderkunstige idealen afgeschud moesten worden. Zij zochten aansluiting bij meer contemporaine ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het toeval zou hen daarbij een handje helpen. Jan Wiegers die gedurende een gezondheidskuur in Davos (1920-1921) in Zwitserland bevriend was geraakt met Ernst Ludwig Kirchner, introduceerde in Groningen een schilderkunst, die verwant is aan het Duitse expressionisme.
Schilders van de Ploeg portretteerden elkaar vaak op hetzelfde moment, zo stonden zij voor elkaar model. Bovendien kenden ze elkaar goed en konden zo hun emoties goed verbeelden. Ze noemden dit een duelportret.