Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Activiteit

Doe-opdracht 1: ontwerp je eigen bevrijdingsrok

Quarantaine doe-tips

Inzendingen

Wat en mooie en creatieve inzendingen zijn er binnengekomen, echt alle leeftijden doen mee en hele klassen zijn met de opdracht bezig! Er blijken zelfs Facebookgroepen te bestaan die al heel lang bezig zijn om bevrijdingsrokken te maken. Op Facebook en Instagram hebben we gezien dat de Quarantaine doet-tips veel met elkaar gedeeld worden. Geweldig! Want we zijn er van overtuigd dat het helpt om in deze tijden creatief bezig te zijn.
Bedankt dat je deze uitdaging met ons bent aangegaan!

Elke vrijdag maken we twee winnaars bekend: een volwassene en een kind. Zij krijgen van ons een berichtje met de vraag of hij/zij even wil mailen naar webmaster@groningermuseum.nl. In de week na de weekopdracht sturen we hen per post een kleine attentie toe (afhankelijk van de quarantaine maatregelen kan dit kort of lang duren).

We nodigen je uit om mee te doen met leuke doe-opdrachten die je thuis kunt uitvoeren. Je krijgt van ons elke week een nieuwe creatieve missie, om je met verf, papier, textiel, camera en andere materialen op uit te leven. Net zo lang tot de corona-quarantaine is afgelopen.

De opdracht

Ontwerp je eigen bevrijdings(broek)rok. Beplak, beschilder, kleur of naai er op los en maak je mooiste creatie.

Alle manieren zijn goed: je mag de sjabloon hieronder downloaden en vullen met allerlei materialen. Maar je kunt natuurlijk ook een echte bevrijdingsrok naaien. Wat jij maar wilt.

Spelregels

Deel je creatie op Instagram of Facebook en tag ons er in (@groningermuseum) en gebruik de hashtags #doenenmaken & #groningermuseum. Zo vinden we je foto makkelijk terug.
Niet op social media? Geen nood, je kunt je creatie ook mailen naar webmaster@groningermuseum.nl.

Winnen

Aan het eind van de week pikken we de leukste creaties er uit en delen ze hier op de website, op Facebook en op Instagram stories.

Bij elke nieuwe doe-opdracht kun je een leuke attentie winnen. Zodra de quarantaine is opgeheven maken we de winnaars bekend.

Bevrijdingsrokken
Bevrijdingsrokken © Foto: Groninger Archieven

Achtergrond

Uit blijdschap over de bevrijding werden er in 1944 in heel Nederland kleurrijke en feestelijke bevrijdingsrokken gemaakt uit kleine stukjes stof, naar een idee van verzetsstrijder Mies Boissevain. Ondanks de textielschaarste hadden de meeste mensen na de oorlog wel wat textielresten in huis: oude kinderkleding, gordijnstof, parachutes. Achter elk lapje zat een verhaal, dat samen met geborduurde teksten voor hele persoonlijke kledingstukken zorgde. De onderrand van driehoeken in een effen kleur was een voorwaarde om een echte 'nationale bevrijdingsrok' te mogen heten.

Hoewel ze op dit moment niet te zien zijn: in de tentoonstelling En tóch staat de Martini - 75 jaar bevrijding in Groningen staat een hele catwalk vol met deze rokken opgesteld.