Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

The Grand Stairwell Installation + Tea & Coffee Piazza

Grand Stairwell Installation (Dale Chihusy)
Grand Stairwell Installation (Dale Chihusy)
zaterdag 25 juni 2022 t/m vrijdag 31 maart 2023

Dale Chihuly's The Grand Stairwell Installation is permanent te zien in de grote trapzaal. Vanaf 25 juni gaat dit werk in dialoog met de geometrische vormen van het postmoderne zilveren servies uit de serie Tea & Coffee Piazza van Hans Hollein. Deze kleine gezamenlijke presentatie leidt tot nieuwe verbanden en unieke perspectieven.

The Grand Stairwell Installation

The Grand Stairwell Installation bevat 70 rode, oranje en gele glazen vormen, de zogeheten Persians. Deze bedekken de drie wanden van de 12 meter hoge zaal. De installatie is te zien vanaf verschillende etages en vanaf de trap. Vanuit het publiek ontstond gauw de wens om deze installatie aan te kopen. Het Groninger Museum is verheugd en trots dat het nu voldoende steun heeft gevonden om deze droom waar te maken.

Persians
Net als veel van Chihuly’s werken, zijn de Persians ontstaan vanuit een verkenning van vorm en kleur. De asymmetrische en wervelende vormen roepen een soort melancholie op en de afzonderlijke Persians vormen samen een mysterieus en betoverend geheel. De dramatische composities uit deze serie werden oorspronkelijk gepresenteerd op voetstukken en zijn geevolueerd tot grote installaties op muren en plafonds en bijelkaar gevoegd op kandelaars en torens.

Chihuly
Dale Chihuly is een Amerikaanse kunstenaar die bekend is vanwege zijn baanbrekende invloed op de studioglaskunst en het verheffen van de beleving van glas. Chihuly’s werk is opgenomen in de collecties van meer dan 200 musea in de hele wereld, waaronder Metropolitan Museum of Art, Smithsonian American Art Museum en Corning Museum of Glass.

Tea Coffee Piazza (Hans Hollein)
Tea Coffee Piazza (Hans Hollein)

Kunstwerken in gesprek: nieuwe perspectieven
Het servies is geplaatst in de trapzaal van het museum, waar het in gesprek gaat met The Grand Stairwell Installation (2018) van Dale Chihuly. Wie dichtbij genoeg stapt, zal in de weerspiegeling van het zilverwerk de gekleurde golvende bloemen van Chihuly zien. Door deze dialoog tussen de geometrische vormen van Hollein en de natuurlijke vormen van Chihuly komen de verschillende werelden voor een moment bij elkaar en ontstaan nieuwe verbanden en unieke perspectieven.

Tea & Coffee Piazza

In 1979 werd Alessandro Mendini door de firma Alessi om advies gevraagd: hoe zou de fabriek, die huishoudelijke artikelen van roestvrij staal maakte, zijn imago kunnen verbeteren? Mendini's advies was om een aantal beroemde architecten uit te nodigen om zilveren koffie- en theeserviezen te ontwerpen. Het project werd Programma 6 genoemd en tussen 1980 en 1983 werden 11 serviezen ontworpen, waaronder dit zilveren servies van de Oostenrijkse architect Hans Hollein.

Architect
Alle elf exemplaren van verschillende internationale architecten zijn gebaseerd op hetzelfde idee: het creëren van een zilveren plein met daarop bebouwing. De invloed van Medini, die later de hoofdarchitect van het Groninger Museum zou worden, is duidelijk terug te zien in het ontwerp van Hollein: in de postmodernistische stijl van dit zilveren servies is het latere ontwerp van het Groninger Museum herkenbaar.

Hollein
Hans Hollein (1934 - 2014) was een Oostenrijks architect die zijn opleiding beeldende kunsten genoot aan de universiteit van Wenen en daar in 1956 afstudeerde. Hij ontwierp als architect onder andere het Museum für Moderne Kunst in Frankfurt, het Haas-Haus in Wenen en het Landesmuseum in St. Pölten (Oostenrijk).

Afscheid directeur Vereniging Rembrandt
Zowel het servies van Hollein als de bloemen van Chihuly zijn al langer in het Groninger Museum te bewonderen als onderdeel van de vaste collectie. Beide werken zijn aangekocht met behulp van Vereniging Rembrandt.

Deze gezamenlijke presentatie is onderdeel van een reeks presentaties in verschillende musea door heel Nederland, gemaakt ter ere van het afscheid van Fusien Bijl de Vroe als directeur van de Vereniging Rembrandt. Door haar inzet hebben de Nederlandse musea de afgelopen twee decennia talloze topwerken kunnen aankopen, waardoor in de museumzalen nieuwe gesprekken konden ontstaan.



Meer van deze kunstgesprekken zien?