Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Monumento Mendini

Adres: Poortweg, UMCG, Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen

Mendini
Mendini
Nu t/m woensdag 8 april 2020

Beelden van buiten - Groninger Museum in het UMCG

In het Universitair Medisch Centrum Groningen is Monumento Mendini te zien. In deze tentoonstelling zijn een aantal van Alessandro Mendini’s designklassiekers bijeengebracht, aangevuld met werken van collega’s en geestverwanten.

Geïnteresseerd in het raakvlak tussen individuele en collectieve creativiteit, erkende Mendini als geen ander zijn afhankelijkheid van anderen en de invloed zij op hem hadden: “sommige dingen kan ik echt niet in m’n eentje.”

De tentoonstelling is een samenwerking van Kunstgenootschap Thomassen à Thuessink en het Groninger Museum.

Mendini

Alessandro Mendini was een van de meest vooraanstaande ontwerpers van de twintigste eeuw. Na een architectuurstudie in Milaan werd hij hoofdredacteur van toonaangevende designtijdschriften als Casabella en Domus. In de jaren zeventig speelde hij een hoofdrol in de radical design-beweging en werd hij prominent lid van de experimentele Italiaanse designgroep Studio Alchimia. Zij verwierpen de strikte regels van de moderne architectuur- en designwereld en stimuleerden individuele creatieve expressie.

Mendini introduceerde een nieuwe stijl vol kinderlijke fantasie, humor, kleur en decoratie. Vanuit zijn atelier ontwierp hij objecten binnen alle disciplines (architectuur, design, grafiek, schilderkunst, beeldhouwkunst, mode) voor onder andere Swatch, Philips en Cartier, geheel volgens zijn opvatting dat er geen hiërarchisch onderscheid bestaat tussen autonome en toegepaste kunst, tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunst.

Kunstgenootschap Thomassen à Thuessink

Het Kunstgenootschap Thomassen à Thuessink organiseert tentoonstellingen, educatieve projecten en andere publieksactiviteiten waarin kunst, gezondheidszorg, wetenschap en de actualiteit elkaar raken. Het is een samenwerkingsverband van Academie Minerva, Drents Museum, Fries Museum, Groninger Museum en het UMCG. Deze expositie is een van de reeks van bijzondere activiteiten van dit genootschap.