Naar hoofdinhoud

Lesprogramma Stad Houdt Stand – 350 jaar Groningens Ontzet

Onderwijsprogramma voor het voortgezet onderwijs

Herdenkingsplaat 200 jaar Groningens Ontzet ontworpen door Otto Eerelman in 1872 Groninger Archieven

Met een rondleiding en interactieve werkvormen ontdekken leerlingen de tentoonstelling Stad houdt stand – 350 jaar Groningens Ontzet.

Zij maken kennis met de hoofdpersonen die de historische strijd domineerden. Hoe verliep de strijd? Hoe was het mogelijk dat Groningen zich staande hield terwijl het leger van Von Galen (a.k.a. Bommen Berend) zoveel groter was? En wat betekent de viering van Bommen Berend voor de leerlingen, wat willen zij vieren?

Tot op de dag vandaag wordt het Groningens ontzet op 28 augustus gevierd. De expositie bevat authentieke schilderijen, voorwerpen en documenten, een maquette van de belegering, een filmmontage van de viering van Gronings Ontzet en zelfs kanonnen uit deze heroïsche strijd

Achtergrond van de tentoonstelling

Al 350 jaar vieren Groningers het Ontzet van Groningen op 28 augustus. 1672 was voor Nederland een rampjaar. Het werd door vier landen aangevallen: op zee door Engeland, vanuit het zuiden door Frankrijk en vanuit het oosten door de Duitse vorst-bisschoppen van Münster en Keulen. Al snel was een groot deel van het land in handen van de vijand. Ook de stad Groningen werd wekenlang gebombardeerd, maar zij hield stand en op 27 augustus trokken de Duitsers stilletjes weg. Het behoud van de stad bleek een keerpunt in het rampjaar.

Boekingsinformatie

Dit programma kun je t/m 30 oktober 2022 boeken.

Duur programma 1 uur

Aandachtspunten voor docenten

De docent/begeleider is tijdens het bezoek aan het museum verantwoordelijk voor het handhaven van de orde. Indien nodig zal de museumdocent de docent op de handhaving van de orde aanspreken.

Helaas biedt het museum niet de mogelijkheid voor het nuttigen van meegebrachte etenswaren. Houd hier rekening mee in verband met een eventuele lunchpauze.

Lees de spelregels en voorwaarden.

Onderwijsprogramma €4 p.p.
Begeleider 1 begeleider per 15 leerlingen gratis