Naar hoofdinhoud

Lesprogramma: Zwart in Groningen met I ASK

Voor het voorgezet onderwijs. Voor jongeren en door jongeren

Dans om de vrijheidsboom op de Grote Markt door Johann Ludwig Hauck

Tijdens de rondleiding door de tentoonstelling Zwart in Groningen onderzoekt de klas samen met een speciaal getrainde jongerenambassadeur via de I ASK methode de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden.

In een sfeer van openheid worden leerlingen uitgenodigd om hun eigen reacties op de tentoonstelling te geven en te reflecteren op wat ze horen, zien en ervaren. De I ASK rondleiding prikkelt de nieuwsgierigheid van leerlingen en zet hen aan het denken.

Zo ontdekt de klas in de tentoonstelling historische schilderijen en beelden die in Groningen gemaakt zijn waarop mensen van kleur te zien zijn. Hoe het in de zeventiende en achttiende eeuw bijvoorbeeld de gewoonte was van rijke en bij slavernij betrokken mensen in Stad en Ommeland, om zich te laten afbeelden met een zwarte bediende, van wie we de identiteit vaak niet meer weten. Ook in de collectietentoonstelling met kunst en erfgoed uit Groningen zijn sporen te vinden van onze koloniale geschiedenis en slavernijverleden.
Natuurlijk bespreken we de sporen die we ook nu nog in ons dagelijks leven kunnen ontdekken.

Boekingsinformatie

Dit programma kun je tot en met 11 september 2022 boeken.

Duur programma 1 uur

Aandachtspunten voor docenten

De docent/begeleider is tijdens het bezoek aan het museum verantwoordelijk voor het handhaven van de orde. Indien nodig zal de museumdocent de docent op de handhaving van de orde aanspreken.

Helaas biedt het museum niet de mogelijkheid voor het nuttigen van meegebrachte etenswaren. Houd hier rekening mee in verband met een eventuele lunchpauze.

Lees de spelregels en voorwaarden.

Onderwijsprogramma €4 p.p.
Begeleider 1 begeleider per 15 leerlingen gratis