Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Menkemaborg

Menkemaweg 2, 9981 CV Uithuizen

Menkemaborg

Een deel van de collectie Kunstnijverheid en Geschiedenis van het Groninger Museum is te zien in de Menkemaborg in Uithuizen.

Menkemaborg Uithuizen
Menkemaborg Uithuizen

Menkemaborg open

Museum Menkemaborg, Menkemaweg 2, 9981 CV, UITHUIZEN

Expositie: Topstukken, favorieten van medewerkers

Elk jaar wordt een ander thema gekozen, waarmee een andere kijk op het interieur of de voorwerpen erin wordt gegeven. De voormalige directeur-conservator, Ida Stamhuis, heeft ruim 25 thema’s uitgelicht over de afgelopen 23 jaar. Zij nam onlangs afscheid en heeft de medewerkers gevraagd welke favorieten zij hebben en waarom. Dit heeft een verrassende en leuke variatie aan voorwerpen en schilderijen opgeleverd, waarbij Stamhuis een korte toelichting schreef. Kom je ontdekken wat jouw favoriet is?

Aquarel van E. W. Lewe van Nijenstein, 1803

Restauratie

In 2020, tijdens de eerste lockdown, werd er hard gewerkt aan het groot onderhoud van de gebouwen. Het dak van het schathuis werd voorzien van een isolatielaag. In beide gebouwen zijn roestige ankers hersteld of vervangen. De glas-in-loodramen uit 1705 werden voorzien van nieuw lood en kunnen er weer zeventig jaar tegen.

De borg

De Menkemaborg te Uithuizen is in oorsprong een uit de 14de eeuw daterend huis en is sinds de ingrijpende verbouwing van omstreeks 1700 nauwelijks gewijzigd. De familie Alberda, de toenmalige bewoners, liet in die tijd kunstenaars het interieur verfraaien met imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk en schilderijen met mythologische voorstellingen. Ook een heel bijzonder hemelbed, gemaakt van gele Chinese zijdedamast, is bewaard gebleven.
De kamers, waaronder de grote zaal, herenkamer, studeerkamer, slaapkamer, keuken en kelders zijn volledig ingericht met mooie meubelen, zilver, porselein, koperwerk en portretten uit de 17de en 18de eeuw.

Menkemaborg, Rozentunnel tuin in bloei
Menkemaborg, Rozentunnel tuin in bloei

De tuin

De tuin is gereconstrueerd naar het originele tuinplan uit circa 1705 en heeft een heldere overzichtelijke indeling met symmetrisch gerangschikte vakken van geschoren buxus met daarin 18de-eeuwse bloemen- en plantensoorten. Het fraaiste gedeelte is de besloten lusthof voor het zomerhuis met poorten en halve koepels van treillagewerk. Ook bijzonder is de natuurlijke zonnewijzertuin. Aan de oostkant van de borg liggen de nutstuinen met een keukenhof waarin groenten en kruiden worden verbouwd en een fruithof met oude appelbomen en een perenberceau. Een dwaaltocht door de doolhof eindigt bij een oude plataan. De bloeiende rozentunnel is in de zomer een bezoek waard!

Het totale complex van borg met tuinen en singels geeft een beeld van hoe de Groninger jonkers in de 17de en 18de eeuw woonden en leefden.

’t Schathuis
In het schathuis, waar vroeger de koetsen en de paarden waren gestald en waar eveneens ruimte was voor een slachtkeuken, een bierbrouwerij en de kamers van de knechten, is nu een café en restaurant gevestigd. Vanaf het terras heeft u een prachtig uitzicht op de borg.

Het Groninger Museum en de Menkemborg
De Menkemaborg werd bewoond tot 1902. De erfgenamen van de laatste bewoner schonken in 1921 het landgoed aan het Groninger Museum, waarna het werd gerestaureerd en in 1927 opengesteld voor het publiek. In 1969 werd de Stichting Museum Menkemaborg opgericht die zorg draagt voor het beheer en de exploitatie van het museum en de omliggende tuinen. Het grootste deel van de collectie in de Menkemaborg is onderdeel van de collectie van het Groninger Museum. Veel van deze voorwerpen zijn afkomstig van afgebroken borgen, want ooit telde de provincie 200 borgen, waarvan er slechts 16 bewaard zijn gebleven.