Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Museumnacht in het Noordelijk Scheepvaartmuseum
Museumnacht in het Noordelijk Scheepvaartmuseum © Foto: Knelis

Timetable Groninger Museumnacht

Line-up

ODE 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum
19:00 - 01:00 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Tentoonstelling ODE - 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum (NL/EN)

In deze tentoonstelling kijken we terug op 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum en nemen we je mee in het proces naar een nieuw museum want als alles goed gaat heeft Groningen er in 2024 een spiksplinternieuw museum bij: Museum aan de A. De rijke geschiedenis van de provincie en de stad Groningen verdient het om verteld te worden. Niet alleen om meer te weten te kunnen komen over het verhaal van de hele provincie, maar ook om het heden beter te begrijpen. Museum aan de A gaat met lef en trots het verhaal van Groningen vertellen en verbinden met vandaag. Wie woonden en werkten hier de afgelopen duizenden jaren? En wat is de geschiedenis van de huidige bewoners van onze provincie?

We willen graag dat je met ons meedenkt over de inhoud van het nieuwe historische museum. Het aantal onderwerpen dat in het museum aan bod kan komen is enorm. We kunnen ook niet meer onze hele huidige scheepvaartcollectie laten zien. Over welke onderwerpen uit de Groningse geschiedenis wil jij meer weten? En welke objecten uit onze collectie zou je sowieso wél graag terug willen zien? We zijn benieuwd naar jouw mening!

19:00 - 01:00 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Meet the treasuries of Groningen en make your own exhibition
19:00 - 01:00 | Zolder Canterhuis

Meet all of the museums of Groningen en make your own exhibition (NL/EN)

De provincie Groningen is een plek van verhalen. Verhalen over ontdekkingsreizigers en klokkengieters bijvoorbeeld, en over machtige jonkers en vrome kloosterlingen. Al die verhalen worden verteld in musea en andere erfgoedinstellingen. Daar heb je er in Groningen best veel van, meer dan honderd! Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren in het Museum aan de A: een algemeen historisch museum over de hele provincie Groningen. Hier maak je straks kennis met de Groningse geschiedenis. De verdieping vind je vervolgens bij musea in de provincie, die jou meer kunnen vertellen over thee, rijtuigen of de veenkoloniale vaart – om maar wat te noemen. Maak hier kennis met veel musea in de provincie en maak je eigen tentoonstelling.

19:00 - 01:00 | Zolder Canterhuis

Digitale fototentoonstelling Herinnerings in beeld
19:30 – 00:30 | Filmzaal Canterhuis

Digitale fototentoonstelling Herinnerings in beeld (NL/EN)

Digitale fototentoonstelling met de mooiste oude foto's uit de serie van 200 wekelijkse fotocolumns ‘Herinnerings in beeld’ in de Groninger Gezinsbode. Deze rubriek draait om telkens een verrassend, herkenbaar, grappig of juist serieus 19e of 20e eeuws Gronings pareltje uit de collectie van de Groniger Archieven. Er verschenen foto's van de bloemetjesmarkt, de kermis, strenge winters, hete zomers en een picnic in het Noorderplantsoen. De Goudspecialist werd bezocht en we namen de tram in de stad en buslijn 7 richting Florakade. Een mooie plek kregen ook de eerste bewoners van Beijum in ’78, stoere jongens op de hoge in de Papiermolen en last but not least, The Rocking Hurricanes.

19:30 – 00:30 | Doorlopend in filmzaal Canterhuis

USVA beer yoga scheepvaartmuseum nieuw
20:00 & 22:00 | Zolder Gotisch Huis

Usva presents: Beer Yoga (NL/EN)

Het perfecte evenement voor iedereen die een beetje geïnteresseerd is in yoga en heel erg geïnteresseerd in bier. Zijn die twee wel te combineren vraag je je af? Jazeker! Usva organiseert al sinds 2017 regelmatig Beer Yoga’s in haar eigen theater, dit jaar zullen ze zelfs elke maand plaatsvinden. Tijdens de Groninger Museumnacht kan je in een half uurtje kennismaken met het Beer Yoga concept en kan je ook nog eens het speciaal voor Usva gebrouwen Baxbiertje uitproberen. Geen betere reden om je yogabroek weer uit de kast te trekken!

20:00 & 22:00 | Zolder Gotisch Huis

USVA Macramé workshop
20.30 & 22.30 | Zaal 12

Usva presents: macramé workshop (NL/EN)

Iedere zeeman weet dat knopen kunnen leggen onmisbaar is op een schip en dat een goede sterke knoop levens kan redden! Maar wist je dat je met knopen ook hele mooie dingen kan maken? Knopen maken in bepaalde patronen heet Macramé: een hele gave handwerktechniek waar je prachtige decoratieve dingen van kan maken. Leer met Usva tijdens de Museumnacht alle nodige knooptechnieken om je eigen plantenhanger te maken! Macramé experts Hannah en Elmira geven tips en beantwoorden al je vragen.

20.30 & 22.30 | Zaal 12

USVA Lie down listen
21:00 & 23:30 | Zolder Gotisch Huis

Usva presents: Lie Down & Listen (EN)

Stel dat je de vele trappen naar de zolders van het Noordelijk Scheepvaartmuseum beklimt, daar op de krakende vloer gaat liggen en naar boven kijkt naar alle oude houten balken en de touwen, waar zou je je dan wanen? Een boerderijzolder? Een oud schip? Laat je meenemen door verhalenverteller Benjamin tijdens Usva’s Lie Down & Listen: storytelling edition voor de Groninger Museumnacht. Maar pas op! Het kan spannend worden. Het verhaal is in het Engels.

21:00 & 23:30 | Zolder Gotisch Huis

STUKAFEST The Lost Night Collective
20.00, 21.00, 22:00 & 23:00 | Zaal 2

Stukafest presents: The Lost Night Collective - Kader (NL/EN)

'Kader' gaat over het vastzitten in vaste denkbeelden en verwachtingen van de samenleving. Het is een betoog voor het anders durven zijn in een maatschappij welke veel waarde hecht aan het denken in vaste kaders. Deze dansperformance neemt de kijker mee in onze worsteling en hoe daaruit te komen.

20.00, 21.00, 22:00 & 23:00 | Zaal 2

STUKAFEST Stanimir Lambov
19.30, 20:30, 21:30, 22:30 & 00:00 | Zaal 2

Stukafest presents: Stanimir Lambov (NL/EN)

Stanimir Lambov is een Bulgaarse gitarist, woonachtig in Groningen. Zijn muzikale ervaring reikt van rock, blues en jazz tot modern klassieke muziek. Drijvende kracht achter zijn soloset is zijn fascinatie voor geluid. Zijn intentie is om het moment te verkennen en te ontdekken wat de symbiose tussen hem, zijn gitaar en alle verschillende muzikale invloeden kan brengen. Een geïmproviseerde muziekset die gaat van soundscapes naar meditatie, naar kleuren, uitbarst in liedjes en... wie weet wat nog meer..

19.30, 20:30, 21:30, 22:30 & 00:00 | Zaal 2

STUKAFEST Toucan Coma
19:30, 20:30, 21:30, 22:30, 23.30 & 00.00 | Zaal 2

Stukafest presents: Toucan Coma (NL/EN)

Toucan Coma maakt psychedelische ambient muziek die je meeneemt op een trip door een broeierig regenwoud vol geautotunede vogels en synthetische zonneschijn.

19:30, 20:30, 21:30, 22:30, 23.30 & 00.00 |
Zaal 2

Het Team presents Voorproefje van Het Verbond
20:00 – 23:00 | Zaal 5

Het Team presents: Voorproefje van Het Verbond (NL)

In 2020 organiseerde theatercollectief Het Team voor het eerst Het Verbond Groningen. Een theaterontdekkingstocht door de stad om zo kennis te maken met het amateur en professionele theaterlandschap van Groningen. 12 voorstellingen, 3 avonden, 1 verbond. Op de Museumnacht gaat Het Team in gesprek met de deelnemers van Het Verbond Groningen 2021, de tweede editie van dit theaterevenement.

Met gesprekken met makers en voorproefjes van voorstellingen geeft Het Team een inkijkje in een stukje van al het moois wat de stad aan theater te bieden heeft. Want wat is er veel te vinden in Groningen. Van amateurgroepen tot professionele theatermakers en collectieven. Natuurlijk kennen veel de bekende namen, maar ook in de niches borrelt het. Na een raar einde van een theaterseizoen vol stilte en online lawaai, laten we gezamenlijk zien dat we er nog zijn. Door een samenwerking tussen het amateur en het professionele landschap, steken we bruggen over en zetten we samen de schouders onder dit verbond. Dus, wil je luisteren naar inspirerende gesprekken over kunst en theater, schuif dan gerust aan.

20:00 – 23:00 | Zaal 5

Luna Hamelink 1
19:30 - 21:30 | Zolder Canterhuis

Luna Hamelink (NL)

Luna Hamelink (20) is een jonge artieste uit Groningen met een grote voorliefde voor verhalen, en dat klinkt in alles door. Ze maakt echte folkmuziek, waarbij ze zichzelf begeleid op gitaar of piano. Haar debuutalbum ‘De Reiziger en het Witte Wief’ vertelt over 9 Noord Nederlandse volksverhalen, die ze vol enthousiasme nieuw leven in blaast. Ze heeft uit elke provincie drie verhalen gekozen, waardoor er een mooie mix ontstaat tussen bekende en onbekendere verhalen. Door de verhalen op traditionele melodieën te zetten, weet ze deze op een pakkende manier over te brengen. Ze hoopt dat de verhalen op deze wijze niet in de vergetelheid raken.

19:30 - 21:30 | Zolder Canterhuis

Pubquiz Groninger Geschiedenis
22:00 | Zolder Canterhuis

Pubquiz Groninger Geschiedenis (NL/EN)

Hoeveel weet jij van de geschiedenis van de provincie? Welke slag was het begin van de tachtigjarige oorlog? Wie was de eerste rector magnificus van de Universiteit? Wat was de bijnaam van de Duitse katholieke Von Galen die bekend werd door zijn veldtocht in 1672 en de aanval op de stad Groningen met bommen, granaten en stinkpotten? Hopen dat je goed hebt opgelet bij geschiedenis!

22:00 | Zolder Canterhuis

Olaf Vos foto Anita Photography Anita Meis
22:30 & 23:30 | Educatiezolder Canterhuis

Broescursus Gronings (NL/EN)

Kin ik die nait aargns van? Nightlife

Een stoomcursus Gronings met als thema 'De Nacht'. Docent en gastheer is Olaf Vos, wiskundedocent, rapper/zanger en streektaalconsulent bij Centrum Groninger Taal en Cultuur (CGTC).

In deze nachtelijke broescursus krijg je een overzicht van Groningstalige woorden die met de nacht te maken hebben. Olaf Vos – bekend van TV Noord – leert je de belangrijkste woorden en zinnen om het Groninger nachtleven mee door te komen. Onderwerpen als het uitgaansleven, bier drinken, iemand versieren en erotiek passeren de revue. De cursus wordt een keer in het Nederlands – Gronings gegeven en speciaal voor internationaal publiek is er een cursus in het Engels – Gronings.

22:30 | Nederlands - Gronings
23:30 | Engels - Gronings

Foto pakhuis KNELIS 001 DSC 2261
Schuitemakerstraat 17

CLASH SERIES in Het Pakhuis

Een van Groningen’s meest bijzondere verborgen plekken is van Clash voor één nacht. De voormalige herensauna – gevestigd achter en tevens onderdeel van het Noordelijk Scheepvaartmuseum – heeft zichzelf bewezen als het perfecte vat voor kunst en muziek.

Waar het ooit een pionierende ontmoetingsplek voor mannelijke beminnaars van hetzelfde geslacht was, wordt het complexe maar kleine gebouwtje nu raamwerk voor pionierende kunst en het fijnste van het fijnste uit de Groningse DJ-scene.

Aangrijpend werk van kunstenaar Hilde Onis, Minerva alumni, een uitdagende blik op elektronische muziek op elektronische muziek anno 2020; dit is een snikheet, essentieel onderdeel van Groninger Museumnacht 2021.

Doorlopend | Schuitemakerstraat 17