Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Museumnacht in het Noordelijk Scheepvaartmuseum
Museumnacht in het Noordelijk Scheepvaartmuseum © Foto: Knelis

Line-up

Olaf Vos foto Anita Photography Anita Meis
21.00 & 22:00 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Broescursus Grunnegs (NL/ENG)

Kin ik die nait aargns van? Nightlife

Een stoomcursus Gronings met als thema 'De Nacht'. Docent en gastheer is Olaf Vos, wiskundedocent, rapper/zanger en streektaalconsulent bij Centrum Groninger Taal en Cultuur (CGTC).

In deze nachtelijke broescursus krijg je een overzicht van Groningstalige woorden die met de nacht te maken hebben. Olaf Vos – bekend van TV Noord – leert je de belangrijkste woorden en zinnen om het Groninger nachtleven mee door te komen. Onderwerpen als het uitgaansleven, bier drinken, iemand versieren en erotiek passeren de revue. De cursus wordt een keer in het Nederlands – Gronings gegeven en speciaal voor internationaal publiek is er een cursus in het Engels – Gronings.

21:00 | Engels - Gronings
22.00 | Nederlands - Grunnegs

C9f3a22d f73f 46e0 bfe7 20206388660b
19:30 - 20:15 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Bach, Beethoven, Mendelssohn en Chopin (NL/ENG)

Pianoconcert van Jesse Wienke, conservatorium student

Conservatoriumstudent Jesse Wienke speelt graag en betoverend mooi piano. Op het Prinses Christina concours in 2017 kreeg hij een eervolle vermelding voor 14-jarigen. Laat je meevoeren op klanken van Bach, Beethoven, Mendelssohn en Chopin, gespeeld door deze jonge getalenteerde pianist!

19:30 - 20:15 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Jan Willem Spakman Wimpie Comics
19:30 - 21:30 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Laat je karikatuur of je lievelingsdier tekenen (NL/ENG)

Cartoonist Jan-Willem Spakman (Wimpie Comics)

Onder de naam Wimpie Comics tekent Jan-Willem Spakman strips, illustraties en cartoons voor verschillende opdrachtgevers met diverse thema's. Humor is daarin altijd belangrijk. Je kent hem van zijn webcomics op Facebook en Instagram waarin hij reageert op popcultuur, het alledaagse en op rare feitjes uit het dierenrijk. Daarnaast maakt hij maandelijks een vierpagina-strip voor het wetenschapsblad Quest Junior en geeft hij workshops striptekenen op basis- en middelbare scholen. Ook geeft hij lessen in tekenen, schilderen en striptekenen in het kunst- en cultuurcentrum het Clockhuys in Haren. Laat tijdens deze nacht je karikatuur of je lievelingsdier tekenen door Jan-Willem.

19:30 - 21:30 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Evd Boom door Henk Veenstra Henx
22:00 & 23:00 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Wat wil de vrouw? (NL)

Gedichten uit de bundel Eigen kamers door Esmé van den Boom

Esmé van den Boom (1993) schrijft proza, gedichten en liedjes. Ze debuteerde in december 2019 met de bundel Eigen kamers, gedichten op basis van gesprekken met Groningse vrouwen over toekomst. Het is de oudste vraag ter wereld: wat wil de vrouw? En: wat wil de vrouw in een tijd en wereld waarin haar mogelijkheden nog nooit zo groot waren? Esmé van den Boom interviewde tientallen Groningse vrouwen en vroeg naar hun wensen, angsten en dromen voor de toekomst. Het leverde Eigen Kamers op, een kruispunt van poëzie, documentaire en existentiële vragen over de toekomst van de vrouw. Soms liefdevol of lichtvoetig, dan weer snijdend, met de taal als instrument ontleedt van den Boom de huidige wereld. Wat betekent het om vrouw te zijn?

22:00 & 23:00 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Museumnacht in het Noordelijk Scheepvaartmuseum
20:15 - 20:45 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Usva presents: Beer Yoga (NL/ENG)

Het perfecte evenement voor iedereen die een beetje geïnteresseerd is in yoga en heel erg geïnteresseerd in bier. Zijn die twee wel te combineren vraag je je af? Jazeker! Usva organiseert al sinds 2017 regelmatig Beer Yoga’s in haar eigen theater, dit jaar zullen ze zelfs elke maand plaatsvinden. Tijdens de Groninger Museumnacht kan je in een half uurtje kennismaken met het Beer Yoga concept en kan je ook nog eens het speciaal voor Usva gebrouwen Baxbiertje uitproberen. Geen betere reden om je yogabroek weer uit de kast te trekken!

20:15 - 20:45 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Museumnacht 2019 Knelis 020 DSC 7936
23:15 - 23:45 | Noordelijk Scheepvaartmuseum

Usva presents: Lie Down & Listen (EN)

Lie Down & Listen is al een behoorlijke tijd een geliefd evenement van Usva. Het is een ligconcert waar een artiest rustige muziek speelt of een verhaal vertelt en het publiek ontspannen tussen de kussens en de dekens ligt te luisteren. Speciaal voor deze Limited Edition Late Night Lie Down & Listen versie op de prachtige oude zolder van het Noordelijk Scheepvaartmuseum kan je komen luisteren naar een spannend verhaal uit de Koreaanse folklore, verteld in het Engels. Zoek een mooi plekje uit, verstop je onder je (eigen!) deken, sluit je ogen en waan je op een boerderij waar ’s nachts één voor één de koeien verdwijnen - totdat er ander leven aan de beurt is……

23:15 - 23:45 | Noordelijk Scheepvaartmuseum