Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

2019: jubileumjaar voor Groninger Museum

woensdag 19 december 2018
Groninger Museum
Groninger Museum © Ralph Richter

In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma van het Groninger Museum in het kader van het 25-jarig bestaan van het nog steeds spraakmakende Groninger Museumgebouw. De tentoonstelling Mondo Mendini wordt daarvoor samengesteld door hoofdarchitect Alessandro Mendini. Ook de exposities Pronkjewails. Design uit heden en verleden en P. Struycken – Exploderende kleur bij Skrjabin en Boulez staan in het teken van dit jubileum.

Met Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht markeert het Groninger Museum een ander jubileum: van het algemeen kiesrecht in Nederland. Naast deze festiviteiten is er in het museum nog veel meer te zien en te doen.

Tentoonstellingsprogramma Groninger Museum 2019

De wereld in huis. Aziatisch porselein – Delfts aardewerk
t/m 10 maart 2019

In de 17e en 18e eeuw werd het Nederlandse interieur verrijkt met Aziatische invloeden. Chinees en Japans porselein en lakwerk werden door de VOC en particulieren in grote hoeveelheden geïmporteerd uit ‘de Oost’. Met name porselein was erg geliefd; zelfs de armsten hadden wel een Chinees bord of een theekop en schotel in huis. De tentoonstelling laat prachtige stukken zien die ons vertellen hoe we in Nederland de wereld in huis haalden.

Grrrom! Een tentoonstelling met een staartje
t/m 31 maart 2019

Grote dieren, kleine dieren, fantasiedieren, onderkruipsels, een kip zonder kop en een blauwe hond – ze zijn allemaal te zien in een tentoonstelling met werk uit de eigen collectie van het museum. De dieren bivakkeerden een hele tijd in het museumdepot, maar zijn speciaal voor deze gelegenheid van stal gehaald. Zo zijn er de ontroerende hondenportretten van de Groninger schilder Otto Eerelman, koeien van de Haagse School en Japanse prenten met paarden op het slagveld. Soms hebben de dieren een symbolische betekenis, andere dieren lijken juist alleen om hun schoonheid te zijn afgebeeld.

CHIHULY
t/m 5 mei 2019

Het Groninger Museum verrast het publiek met de sensationele glascreaties van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly (Tacoma, Washington, 1941). CHIHULY is een ontdekking van licht, ruimte en vorm voor de hele familie. De tentoonstelling is speciaal voor het museum samengesteld in samenwerking met de Chihuly Studio en is de grootste museale expositie van de kunstenaar in Europa in de afgelopen 20 jaar. Opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het museum, biedt het een uitgebreid overzicht van alle hoogtepunten uit Chihuly’s oeuvre.

DVOTION – Claude Vanheye. Portretten van dj’s
17 januari t/m 24 maart 2019

De befaamde Nederlandse fotograaf Claude Vanheye (Batavia, 1948) maakte iconische foto’s van David Bowie, Michael Jackson, Jimi Hendrix en talloze andere popartiesten. De afgelopen jaren fotografeerde Vanheye bekende DJ’s, waaronder Armin van Buuren, Hardwell, Martin Garrix, Fedde Le Grand en Nicky Romero. Deze opmerkelijke serie bestaat uit verstilde opnames die doen denken aan Renaissance-portretten. In het kader van Eurosonic 2019 zijn de foto’s uit deze serie, getiteld DVOTION, voor het eerst te zien.

Pronkjewails. Design uit heden en verleden
4 april 2019 t/m 22 maart 2020

Gastconservator John Veldkamp krijgt de vrije hand om het Starckpaviljoen naar eigen inzicht in te richten met keramiek en glas uit heden en verleden. De tentoonstelling toont iets van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van originele combinaties van prachtige objecten die gearrangeerd zijn tot meesterlijke stillevens. Veldkamp was eigenaar van de spraakmakende designwinkel John John’s, die ruim dertig jaar was gevestigd aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen. Hij heeft in de jaren tachtig een belangrijke impuls gegeven aan toenmalig Groninger Museumdirecteur Frans Haks om eigentijds design te gaan verzamelen.

Dolf Verlinden
4 april t/m 1 september 2019

Beeldend kunstenaar Dolf Verlinden (Schiedam, 1960) studeerde aan Academie Minerva en werkt sindsdien in Groningen. Het werk van Verlinden is minimalistisch. In zijn sobere composities toont hij belangstelling voor fundamentele aspecten als maat, maatverhoudingen, materiaal en textuur. Met eenvoudige lijnen en geometrische vormen verkent hij de ruimtelijke begrenzingen van het kunstwerk.

Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht
20 april t/m 15 september 2019

In 2019 bestaat in Nederland de wet op het vrouwenkiesrecht 100 jaar. Deze wet werd in 1919 na jarenlang actievoeren aangenomen. In deze grote tentoonstelling staat de strijd voor het vrouwenkiesrecht centraal. Tot in de kleinste plaatsen waren afdelingen van de in 1894 opgerichte Vereniging voor Vrouwenkiesrecht te vinden, maar de actie werd wereldwijd gevoerd en de Nederlanders waren belangrijke partners in deze internationale strijd. De expositie toont schilderijen, vaandels, foto’s, cartoons en documenten met aandacht voor regionale en nationale leiders, maar laat ook zien dat de strijd voor gelijkheid nog steeds voortduurt.

P. Struycken – Exploderende kleur bij Skrjabin en Boulez
29 juni t/m 6 december 2019

Peter Struycken (Den Haag, 1939) maakte in 2007 speciaal voor het Coop Himmelb(l)au-paviljoen van het Groninger Museum een spectaculaire installatie gebaseerd op een muziekstuk van de Franse componist Pierre Boulez. Kriskras verspreid door de donkere ruimte stonden vijf grote schermen die de bezoeker meevoerden op een reis door een afwisselend heftige en serene wereld vol veranderende kleuren en vormen. Deze installatie wordt nu voor het eerst weer opnieuw getoond. Ter gelegenheid hiervan maakte Struycken ook een nieuwe versie van een werk dat hij eerder op basis van muziek maakte: Skrjabins visioen, een dynamisch kleurbeeld voor de dramatische symfonie Prometheus, gedicht van vuur (1911) van Alexander Skrjabin. Deze bijna kosmische reis in beeld en geluid is nu ook op vijf schermen te zien. Bijzonder is dat de door vijf computers in real-time berekende dynamische kleurruimte hier bij elke vertoning een iets ander beeld laat zien, waardoor geen twee uitvoeringen precies hetzelfde zijn. Beide werken worden afwisselend getoond.

Mondo Mendini - De wereld van Alessandro Mendini
12 oktober 2019 t/m 5 mei 2020

Vijfentwintig jaar na de opening van het door hem ontworpen gebouw van het Groninger Museum, krijgt Alessandro Mendini (Milaan, 1931) alle ruimte om zijn droomtentoonstelling te realiseren. Hiervoor selecteerde de grand old man van het Italiaanse design niet alleen tientallen van zijn eigen fantasievolle, revolutionaire ontwerpen, maar onder andere ook schilderijen van moderne meesters, zoals Paul Signac, Henri Matisse, Kasimir Malevich en Wassily Kandinsky. Mondo Mendini is een visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur, van hoge kunst tot verleidelijke kitsch.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR & Marketing van het Groninger Museum:
Sarah Fopma sfopma@groningermuseum.nl +31 (0)50 3666 510
Karina Smrkovsky ksmrkovsky@groningermuseum.nl +31 (0)50 3666 512