Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Beroemde Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly naar Groninger Museum

dinsdag 11 september 2018

Een spektakel van glas, licht en kleur voor de hele familie

Vanaf 8 december presenteert het Groninger Museum Chihuly: een tentoonstelling met sensationele creaties van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly. Dit onderzoek naar licht, ruimte en vorm is een belevenis voor de hele familie. “Ik wil mensen betoveren met licht en kleur op een manier die ze nog niet eerder hebben meegemaakt," aldus Chihuly.

De tentoonstelling is speciaal voor het museum samengesteld in samenwerking met de Chihuly Studio uit Seattle. Het is de grootste museale expositie van de kunstenaar in Europa in de afgelopen 20 jaar. Opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het museumgebouw, biedt Chihuly een uitgebreid overzicht van hoogtepunten uit het oeuvre van de kunstenaar.

Dale Chihuly, geboren in 1941 in Tacoma, Washington, is bekend vanwege de revolutie die hij teweegbracht in de studioglaskunst en het verheffen van de beleving van glas. Gedurende zijn vijftigjarige carrière is hij bekend geworden met zijn iconische glassculpturen. Glas is echter slechts een van de materialen die hij gebruikt om zijn visie te realiseren. Hij tekent en schildert ook en heeft grote installaties gemaakt met materialen als neon, ijs en Polyvitro, een plastic dat Chihuly in afzonderlijke stukken giet die lijken op glaskristallen.

Chihuly is beroemd vanwege zijn ambitieuze architectonische installaties over de hele wereld, in historische steden, musea en tuinen. Zijn werk is opgenomen in meer dan 200 museumcollecties wereldwijd, waaronder die van het Metropolitan Museum of Art in New York, het Smithsonian American Art Museum in Washington D.C. en het Corning Museum of Glass in Corning, New York. Voorbeelden van grote tentoonstellingen zijn Chihuly Over Venice (1995-96), Chihuly in the Light of Jerusalem (1999) en exposities in het de Young Museum in San Francisco (2008), het Museum of Fine Arts in Boston (2011), het Virginia Museum of Fine Arts in Richmond (2012), het Montreal Museum of Fine Arts in Canada (2013), het Royal Ontario Museum in Toronto (2016) en het Crystal Bridges Museum of American Art in Bentonville, Arkansas (2017). Chihuly Garden and Glass is sinds 2012 te zien in het Seattle Center.

Chihuly is in het Groninger Museum te zien van 8 december 2018 tot en met 5 mei 2019. De expositie is geschikt voor jong en oud en toegang voor kinderen tot en met 18 jaar is gratis. Tickets kunnen het beste van tevoren online gekocht worden via tickets.groningermuseum.nl. Bezoekers zijn dan verzekerd van toegang op de uitgekozen dag. Bovendien ontvangen zij online korting op hun bestelling.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie, PR en marketing:
Willemien Bouwers wbouwers@groningermuseum.nl 0503666510
Karina Smrkovsky ksmrkovsky@groningermuseum.nl 0503666555