Naar hoofdinhoud
Persbericht

Boek over de Bevrijdingsrok in Groningen op openingsdag van nieuwe tentoonstelling Groninger Museum

maandag 9 maart 2020

Verkrijgbaar bij boekhandels in de stad Groningen

Wegens de sluiting van het museum in verband met Covid-19, is het boek nu niet verkrijgbaar in het Groninger Museum.

Het boek (€ 15) is alleen verkrijgbaar bij de volgende boekhandels in de stad Groningen:

Riemer Boekhandels
Nieuwe Ebbingestraat 1
9712 NB Groningen

Van der Velde Boekhandel (alleen vestiging Grote Markt)
Grote Markt 54-55
9712 HV Groningen

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen

De Bevrijdingsrok in Groningen

Bij de expositie is het boek De Bevrijdingsrok in Groningen verschenen. Hierin wordt het achtergrondverhaal verteld van de bijzondere rokken die in 1945 in Nederland gemaakt werden om de bevrijding te vieren. Het boek bevat foto’s van ruim 60 rokken uit de provincie Groningen.

Bevrijdingsrok van Ettina Bos
Bevrijdingsrok van Ettina Bos © foto: Heinz Aebi, Groninger Museum

Bij de expositie En tóch staat de Martini verschijnt vanaf 14 maart het boek De Bevrijdingsrok in Groningen. Het vertelt het achtergrondverhaal van de bijzondere rokken die in 1946 in Nederland werden gemaakt om de bevrijding te vieren en bevat foto’s van ruim 60 exemplaren uit de provincie Groningen. Zaterdag 14 maart is ook de openingsdag van de nieuwe tentoonstelling in het Groninger Museum. Het museum is deze hele dag gratis toegankelijk en er zijn feestelijke activiteiten.

Nationale Feestrok

De Amsterdamse verzetsstrijder Mies Bossevain-van Lennep riep vrouwen in 1946, vlak na de bevrijding, op een ‘Nationale Feestrok’ of ‘Bevrijdingsrok’ te maken. Het ontwerp van de uit oude lapjes bestaande rok was toegankelijk, want ondanks de textielschaarste had iedereen wel resten textiel in huis liggen. Hiermee was de rok een symbool van saamhorigheid en eenheid in verscheidenheid. In sommige rokken werden zelfs vlaggen van de bevrijders of stukjes uniformen van geallieerde militairen verwerkt. De rok werd voornamelijk op Bevrijdingsdag gedragen, maar ook bij andere feestelijke aangelegenheden, zoals Koninginnedag, werden ze uit de kast gehaald. De rokken waren een groot succes, ook in Groningen.

Rokken ook te zien in de tentoonstelling

Het boek verschijnt op de feestelijke openingsdag van de tentoonstelling En tóch staat de Martini op zaterdag 14 maart. Het museum is dan vrij toegankelijk voor publiek. De expositie staat stil bij vele facetten van de oorlog en de bezetting in Groningen. Verzet en collaboratie komen aan bod, evenals de vervolging van de Joodse gemeenschap. Maar ook het leven van de mensen die niet vervolgd werden en het liefst hun gewone leven wilden voortzetten. En natuurlijk is er veel aandacht voor de bevrijding. In de expositie zijn maar liefst 35 bevrijdingsrokken en een broekpakje uit de provincie Groningen te zien.

De Bevrijdingsrok in Groningen is te koop in de museumwinkel van het Groninger Museum en kost 14,95 euro. De auteur is Egge Knol, conservator archeologie, geschiedenis en oude kunst en kustnijverheid bij het Groninger Museum.

ISBN: 9789071691850; uitgever: Groninger Museum

De tentoonstelling En tóch staat de Martini - 75 jaar bevrijding in Groningen is tot en met 27 september 2020 te zien in het Groninger Museum.

Noot voor redactie

Pers is van harte welkom bij de voorbezichtiging van de tentoonstelling En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen, op vrijdag 13 maart 2020 om 10.30 uur in het Groninger Museum, Museumeiland 1 in Groningen. Niet alleen wordt dan verteld over het boek De Bevrijdingsrok in Groningen, ook wordt toelichting gegeven op een ander boek dat op 14 maart verschijnt: Twee vogels in één beklemmende kooi, geschreven door Eelke Glaudé.

Graag vernemen wij via pr@groningermuseum.nl of u aanwezig bent tijdens de persbijeenkomst op 13 maart.

Natuurlijk bent u ook welkom op de openingsdag voor publiek op zaterdag 14 maart.

De perskit voor En tóch staat de Martini - 75 jaar bevrijding in Groningen vindt u hier.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:

Karina Smrkovsky - ksmrkovsky@groningermuseum.nl - +31 50 3666 512

Willemien Bouwers - wbouwers@groningermuseum.nl - +31 50 3666 510