Naar hoofdinhoud

'Daan Roosegaarde - Presence' in het Groninger Museum

Groninger Museum presenteert eerste grote museale solotentoonstelling van Daan Roosegaarde: Presence

maandag 4 maart 2019
Daan Roosegaarde - Presence
Daan Roosegaarde - Presence © Studio Roosegaarde

Vanaf 22 juni 2019 toont het Groninger Museum Daan Roosegaarde - Presence: het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Presence is een nieuw, baanbrekend, interactief kunstwerk dat hij speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde. Dit is de eerste keer dat hij als ‘buitenkunstenaar’ de binnenruimte verkent, met een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert. Waar tentoonstellingen meestal vragen om kunst op gepaste afstand te bekijken, daagt deze installatie uit tot fysieke interactie. Roosegaarde is onder andere bekend van Icoon Afsluitdijk en internationale projecten als Waterlicht en Smog Free Tower. Als pionier van het landschap van de toekomst onderzoekt hij het begrip schoonheid, dat vorm krijgt in nieuwe maatschappelijke kernwaardes als schone lucht, schoon water en schone energie. Presence maakt deze thematiek met nieuwe materialen en natuurkundige principes zichtbaar, waardoor de bezoeker op een bijzondere manier bewust wordt van de eigen aanwezigheid.

Levend lab

Presence is een 800 m2 groot levend lab. Hoewel het kunstwerk het resultaat is van innovatief materiaaltechnisch onderzoek, is Presence voor de bezoeker heel intuïtief. De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht. In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof, wat doet denken aan het uitzicht op een grote stad vanuit een vliegtuig. Er zijn ook ruimtes die bezoekers lijken te scannen door ze in silhouetten en patronen vast te leggen. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel.

Inspiratie

Klimaatverandering en de wens om de leefbaarheid van ons landschap te verbeteren, inspireerden Roosegaarde tot het maken van Presence. Met de sporen die bezoekers in de installatie achterlaten, die na verloop van tijd verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe patronen, symboliseert Roosegaarde de invloed van onze menselijke aanwezigheid op aarde. Roosegaarde: “Jij maakt het kunstwerk en het kunstwerk maakt jou. Het effect van je aanwezigheid maakt je bewust van jouw relatie met de omgeving en de manier waarop we deze kunnen maken of breken.” Een andere bron van inspiratie is de landschaps- en omgevingskunst uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Ook hierin speelden het sterke besef van de kwetsbaarheid van de aarde en interactiviteit een grote rol. Waar deze kunstenaars het landschap tot onderdeel van hun werk maakten, zet Roosegaarde een nieuwe stap en brengt zijn werk voor het eerst binnen de muren van een museum.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen voor de openbare ruimte, waarin social-design, kunst en (bio)technologie samenkomen. Hij typeert zijn werk als ‘techno-poetry’: een mix van technologie en creativiteit waarbij de grenzen tussen alfa- en bètawetenschappen vervagen en die volgens de kunstenaar de drijvende kracht is achter maatschappelijke veranderingen. In samenwerking met zijn team van ontwerpers, engineers en projectmanagers onderzoekt hij thema’s als de relatie tussen mens en technologie, tussen digitaal en fysiek en tussen levende en niet-levende materie. Natuurfenomenen als lichtgevende kwallen en vuurvliegjes fascineren hem en het element licht speelt vaak een grote rol in zijn werk. Dit komt onder andere tot uitdrukking in projecten als Waterlicht, Smog Free Tower, Icoon Afsluitdijk en ook Presence.

Groninger Museum

Niet alleen voor Roosegaarde, maar ook voor het Groninger Museum is Presence een grensverleggend project, waarbij bezoekers daadwerkelijk invloed hebben op hoe de installatie eruit ziet. Het experimenteert met kunst en design en geeft aanleiding tot herdefiniëring van het begrip ‘tentoonstelling’. Deze innovatieve, hybride expositie bouwt voort op het beleid van het Groninger Museum dat zich richt op het grensgebied van kunst, design, mode en technologie. Presence is ontwikkeld in samenwerking met curatoren Sue-an van der Zijpp en Mark Wilson.

Boek

Ten tijde van de tentoonstelling verschijnt de monografie Daan Roosegaarde, uitgebracht door gerenommeerde kunstboekenuitgever Phaidon. Het Engelstalige boek is door Lecturis vertaald in het Nederlands en bevat bijdragen van Nico Daswani van World Economic Forum, Fumio Nanjo van Mori Art Center Tokyo, Carol Becker van Columbia University New York, en Daan Roosegaarde.

Daan Roosegaarde - Presence is van 22 juni 2019 tot en met 12 januari 2020 te zien in het Groninger Museum.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR & Marketing van het Groninger Museum:

Sarah Fopma sfopma@groningermuseum.nl +31 (0)50 3666 510

Karina Smrkovsky ksmrkovsky@groningermuseum.nl +31 (0)50 3666 512

Bijschrift:

Daan Roosegaarde, Presence, 2019, Groninger Museum. Foto: Studio Roosegaarde.

Met dank aan: het team van Studio Roosegaarde en Forbo.