Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Dans, hiphop en spoken word tijdens Groninger Museumnacht 2021

donderdag 1 juli 2021
Groninger Museumnacht
Groninger Museumnacht © Siese Veenstra

Dans, hiphop en spoken word tijdens Groninger Museumnacht 2021

De Groninger Museumnacht wordt dit jaar bruisender dan ooit. Het is alweer de 5e editie van het evenement, dat jaarlijks de start vormt van het culturele seizoen in Groningen. De deelnemende musea trekken alles uit de kast voor een memorabele avond.

Stukafest presents in Noordelijk Scheepvaart Museum: The Lost Night Collective
Danscollectief The Lost Night Collective presenteert Kader: een performance over het vastzitten in denkbeelden en verwachtingen van de samenleving. Naast dans is er ook muziek. De van oorsprong Bulgaarse gitarist Stanimir Lambov speelt een variatie aan jazz, blues en rock. De band Toucan Coma maakt psychedelische ambient muziek die je meeneemt op een trip door het broeiige regenwoud vol geautotunede vogels en synthetische zonneschijn.

Striptekenaar van het jaar in Storyworld
In Storyworld zie je de expositie Gerben Valkema, striptekenaar van het jaar. Gerben is vooral bekend van de strips Elsje en Kik, maar hij is ook een meester in het tekenen van andere stripfiguren. De Groningse stripmaker Jan-Willem Spakman maakt strips, cartoons en illustraties. Tijdens de Museumnacht tekent hij live. Als bezoeker heb je invloed op wat hij tekent. Zo zie je je favoriete tekeningen ontstaan op het grote scherm.

Universiteitsmuseum: Hiphop & VR archeologie
Ervaar de archeologie van de toekomst! DIG IT ALL onthult de grensverleggende technieken van de moderne archeologie en laat je door middel van VR beleven hoe het is om zelf bij een archeologische opgraving te zijn. Ook is er hiphop van Alexander Moto: scherpe, eerlijke, reflectieve hiphop, gerepresenteerd op diverse instrumentalen. De violisten van Bihotz Duo, Elena Muñoz de Morales en Belén Pérez, stelden voor deze avond een prachtig concert samen dat bestaat uit muziek uit diverse perioden, stijlen en landen.

Myron Hamming in GRID Grafisch Museum Groningen
Myron Hamming, stadsdichter van Groningen, geeft op een verrassende manier invulling aan het thema van GRID tekst en beeld. Kom deze nacht ook kijken naar de tentoonstelling van de bijzondere samenwerking tussen illustrator Olivia Ettema en schrijfster Franca Treur; een prachtig voorbeeld waarbij tekst en beeld samenkomt.

Groninger Museum: silent disco, muziek en cocktails
In het Groninger Museum kun je lekker dansen op de silent disco van KopjeK of naar de optredens van Rani, Orange Skyline en Eva Waterbolk. Uitgedanst? Volg dan een slow looking rondleiding door de nieuwe expositie The Show Must Go On met werk van onder andere Andy Warhol en Erwin Olaf. Of creëer je eigen augmented reality graffiti in een van de zalen van de Kinderbiënnale.

Cultureel begrip
De Museumnacht is in korte tijd een begrip geworden in cultureel Groningen. Het trekt een jong publiek: de gemiddelde leeftijd is tussen 20 en 35 jaar. Ook veel buitenlandse studenten komen jaarlijks op deze avond vol kunst, cultuur en gezelligheid af. De Groninger Museumnacht is een gezamenlijk initiatief van het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, GRID Grafisch Museum Groningen, Storyworld en het Universiteitsmuseum Groningen.

De Groninger Museumnacht is dit jaar op zaterdag 11 september. De kaartverkoop start in augustus.

////////////////////

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lynn Zwartsenburg lzwartsenburg@groningermuseum.nl
Kijk voor meer informatie op groningermuseumnacht.nl
Samenwerkingspartners Groninger Museumnacht 2021:

USVA:

https://www.usva.nl/

CLASH:

https://clashclashclash.nl/

StukaFest:

https://www.stukafest.nl/groni...

KopjeK:

https://www.kopjek.com/

Het Verbond:

https://www.hetverbondgroninge...