Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Designexpert John Veldkamp stelt tentoonstelling in Groninger Museum samen

Pronkjewails – Design uit heden en verleden

donderdag 14 maart 2019
Pronkjewails, samenstelling John Veldkamp/Groninger Museum
Pronkjewails, samenstelling John Veldkamp/Groninger Museum © Foto: Arjan Verschoor

Vanaf 5 april toont het Groninger Museum de expositie Pronkjewails – Design uit heden en verleden, ingericht door John Veldkamp. In het kader van het 25-jarig bestaan van het gebouw nodigde het museum de designkenner uit om als gastconservator een tentoonstelling samen te stellen met oud en nieuw design. Veldkamp was ruim 30 jaar eigenaar van de spraakmakende Groninger designwinkel annex kunstgalerie John John’s. Hij heeft in de jaren tachtig een belangrijke impuls gegeven aan toenmalig museumdirecteur Frans Haks om (post)modern design te gaan verzamelen, waar uiteindelijk de keuze voor Alessandro Mendini als architect voor het nieuwe museumgebouw uit voortvloeide. Pronkjewails bestaat uit een groot aantal verrassende combinaties van keramiek en glas die Veldkamp arrangeerde tot verleidelijke stillevens.

Veldkamps talent voor het samenstellen van bijzondere composities, dat hij jarenlang in de etalage van zijn winkel demonstreerde, is al eerder in het museum getoond. Zo was hij betrokken bij de inrichting van de tentoonstelling Eten om te leven, leven om te eten (1986). Ter ere van het zilveren jubileum van het museumgebouw krijgt hij nu de vrije hand om het Starckpaviljoen naar eigen inzicht in te richten. Hierbij vormt de collectie van het museum het uitgangspunt, aangevuld met bruiklenen uit Veldkamps eigen collectie. Pronkjewails toont iets van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van originele combinaties van prachtige designobjecten uit heden en verleden.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje met 24 ansichtkaarten van door John Veldkamp samengestelde stillevens en een interview met Veldkamp over zijn relatie met het Groninger Museum, geschreven door Steven Kolsteren, hoofd educatie van het Groninger Museum.

Pronkjewails – Design uit heden en verleden is van 5 april 2019 tot en met 9 mei 2021 te zien in het Groninger Museum.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR & Marketing van het Groninger Museum:

Sarah Fopma sfopma@groningermuseum.nl +31 (0)50 3666 510

Karina Smrkovsky ksmrkovsky@groningermuseum.nl +31 (0)50 3666 512

Bijschrift: © Groninger Museum/ samenstelling: John Veldkamp/ fotografie: Arjan Verschoor