Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Drie noordelijke kunstenaars in nieuwe expositie Wall House in Groningen

woensdag 2 juni 2021
Wall House #2
Wall House #2 © Gea Schenk

Drie noordelijke kunstenaars in nieuwe expositie Wall House in Groningen

Gabrielle Kroese, Sabine Liedtke en Ismaël Lotz tonen hun werk in de nieuwe expositie Are You Now in Wall House #2. De titel verwijst naar het project van Lotz, maar omvat het werk van alledrie de kunstenaars; de ruimte die ontstaat vanuit beperking en hoe zij deze ruimte middels hun werk benutten en overbrengen aan de kijker. De expositie Are You Now toont schilderijen, tekeningen en film. Wall House #2 opent vanaf zaterdag 5 juni weer haar deuren.

Schilderijen
Gabrielle Kroese (Rotterdam, 1963), studeerde af aan Academie Minerva. Haar werk werd meerdere keren genomineerd en is in verschillende collecties opgenomen. Kroese heeft als artist in residence in IJsland (2015) en in Japan (2018) gewerkt. Kroeses tweede werkbezoek aan Japan kon in 2020 vanwege COVID-19 niet doorgaan. Juist hierdoor is de serie Painted Prints ontstaan, waar ze werkte met foto’s die zij eerder maakte in de botanische tuin van München; gearchiveerde natuur als symbool van de huidige coronapandemie. In het begin van de pandemie was de lucht van een ongekend helder bodemloos blauw. Kroese heeft hier steeds weer foto’s van gemaakt. De nieuwe kleur die hieruit ontstaan is noemt zij Covid_Blue. Voor de serie Covid_Blue bewerkte ze foto’s die ze eerder maakte in München met deze blauwe kleurvlakken. Door het beeld te verstoren wil zij het kijken vertragen om het te intensiveren. Deze werkwijze is kenmerkend voor haar schilderijen.

Tekeningen
Sabine Liedtke (Drachten, 1971) maakt tekeningen en ze combineert materialen zoals verf, fotografie en keramiek. Ze zoomt in op details uit de natuur. Het onderwerp te isoleren uit de omgeving is voor haar een manier om beter te kijken. Zorgvuldig kiest zij figuratieve en abstracte vormen als beeldtaal. Haar tekeningen worden opgebouwd door het repetitief tekenen van lijnen of stippen. Het weergeven van de realiteit is een middel, maar het gaat uiteindelijk om het gevoel dat het werk oproept. Tijdens een wandeling ervaarde zij de magie van een grote zwerm ‘dansende’ spreeuwen. Liedtke gebruikte dit beeld voor haar serie Murmurations. In de expositie is onder meer een serie van 25 tekeningen te zien die ze maakte vanuit haar slaapkamer, waar ze in isolatie verbleef nadat zij zelf positief werd getest op COVID.

Film
Ismaël Lotz (Assen, 1975) begon al op jonge leeftijd de wereld om hem heen vast te leggen. Vanaf 1998 werkte hij als allround filmmaker. In 2016 maakte hij zijn eerste internationale speelfilm, Who is Alice? Twee jaar later, in 2018, kreeg hij van artsen te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij maakte over zijn ziekteproces de intieme serie Lotz leeft. Op de bovenste etage van Wall House is het project Are You Now van hem te zien, dat hij startte in 2014. Hij toont portretten van mensen die hij vroeg drie minuten stil te staan voor zijn camera. Het gevoel dat je bekruipt als je drie minuten stil moet staan, als geportretteerde, maar zeker ook als kijker: ervaar je de rust of maakt het juist onrustig? De serie bevat inmiddels ruim 270 portretten, die op verschillende schermen te zien zijn.

Wall House #2
Wall House #2 is een bezienswaardigheid in het zuiden van de stad Groningen. Met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen is het een icoon voor architectuurliefhebbers. Het exuberante woonhuis werd ontworpen door de New Yorkse architect John Quentin Hejduk (1929-2000) in 1973, maar kreeg pas in 2001 zijn plek aan het Hoornsemeer in Groningen. Het gebouw wordt dit jaar 20. We vieren dit jubileum met verschillende feestelijke activiteiten, vooral in de maand september, waarin het gebouw echt jarig is.

Het Groninger Museum beheert het gebouw sinds 2016 en waarborgt de openbare functie en de culturele bestemming. Met wisselende exposities en activiteiten trekt het gebouw zowel (wijk)bewoners uit Groningen als architectuur- en kunstliefhebbers uit Nederland en ver daarbuiten.

Toegang gratis
Het gebouw en de expositie Are You Now is van 5 juni t/m 31 oktober 2021 elke zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Wall House #2 bevindt zich aan de A.J. Lutulistraat 17 in Groningen.

Wall House #2 houdt zich aan de landelijke richtlijnen vanuit het RIVM. Om de veiligheid van de bezoekers en de medewerkers te waarborgen, wordt een beperkt aantal bezoekers tegelijk toegelaten om anderhalve meter afstand tot elkaar te kunnen bewaren. Binnen is het verplicht een mondkapje te dragen.

Het complete programma van 2021 is te vinden op www.groningermuseum.nl/wallhouse.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over Wall House #2 kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing van het Groninger Museum:

Regina Zwaagstra
rzwaagstra@groningermuseum.nl

Willemien Bouwers
06 46210358
wbouwers@groningermuseum.nl