Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Fietsers volgen spoor van kunstenaars De Ploeg langs Nederlands grootste e-bikeroutenetwerk

donderdag 24 juni 2021
In het spoor van De Ploeg
In het spoor van De Ploeg © Hanne van der Velde

Fietsers volgen spoor van kunstenaars De Ploeg langs Nederlands grootste e-bikeroutenetwerk

Mirjam Wulfse, gedeputeerde van de provincie Groningen, gaf vandaag, op woensdag 23 juni, het officiële startsein voor het grootste e-bikeroutenetwerk van Nederland. De routes werden ingewijd met een fietstocht van het Groninger Museum in Groningen naar Landgoed Verhildersum in Leens. Projectleider Lenny Bulthuis fietste samen met Ellen Kiewiet, theatermaakster, zangeres en adviseur bij de gemeente Eemsdelta, en sprak onderweg met haar over de plekken die de kunstenaars van De Ploeg inspireerden en dierbaar waren. De Ploeg e-bikeroutes zijn te vinden op inhetspoorvandeploeg.nl.

De route die door iedereen vandaag te volgen was via een online livestream, vertrok vanaf het Groninger Museum, waar nu een tentoonstelling over Ploegschilder Alida Pott te bewonderen is, en voerde onder meer langs recent geplaatste borden met informatie over De Ploeg aan de Wolddijk en Winsum, waar een tussentijdse stop werd gehouden op het terras van De Gouden Karper. Na het mooiste dorp van Nederland werden het toekomstige Kunstcentrum De Ploeg in Wehe-den Hoorn en het geboortehuis van H.N. Werkman in het centrum van Leens bezocht. De finish was bij Museum Landgoed Verhildersum, waar de expositie Met verve, de wereld van Henk Melgers momenteel te zien is.

Gronings expressionisme van kunstkring De Ploeg

Een eeuw geleden zorgde kunstkring De Ploeg voor een spectaculaire vernieuwing in de landschapsschilderkunst.

De expressionistisch schilderende kunstenaars zetten velden, bomen en luchten in vuur en vlam. Ze portretteerden de idyllische Groninger dorpjes met hun uit baksteen opgetrokken kerken en het omringende land met de geploegde akkers en het rijpe graan. Hun inspanningen leidden tot oogverblindende doeken waarop gele luchten en paarse paarden staan afgebeeld. Veel van deze bijzondere doeken zijn te zien in de collectie van het Groninger Museum.

Buiten de museummuren

Dankzij de Ploeg-informatieborden van het project ‘In het spoor van De Ploeg’ is een aantal van deze indrukwekkende werken inmiddels ook buiten de museummuren te bewonderen. Een routeboekje en routekaart gidsen mensen aan de hand van fietsknooppunten door het Groninger landschap dat schilders als Jan Altink en Johan Dijkstra zo lief was. De tocht is ook te fietsen met de RoutAbel-app, die dient als navigatie en onderweg meer informatie over De Ploeg geeft. De digitale routes wijken op sommige plekken af van het fietsknooppuntennetwerk en brengen de e-biker langs meer bijzondere Ploeglocaties. Nu de eerste 6 trajecten klaar zijn kan er naar hartenlust worden gefietst en zijn er dag- en meerdaagse arrangementen met als thema De Ploeg te boeken. De oplevering van de laatste 3 trajecten wordt de komende weken verwacht. Vanaf het voorjaar van 2022 telt ‘In het spoor van De Ploeg’ dan 12 e-bikeroutes door Stad en Ommeland.

In het spoor van De Ploeg is een project van de Groningse Stichting De Ploeg Stad en Ommeland en wordt uitgevoerd door het bedrijf AbelLeisure uit Lochem. Het project kon worden gerealiseerd dankzij bijdragen van de provincie Groningen, gemeente Het Hogeland, het Groninger Museum en lokale ondernemers.

Noot voor de redactie

Projectleider Lenny Bulthuis:
06 29 85 63 14
lenny.bulthuis@abelleisure.nl

Jeroen Drabbe, AbelLeisure:
06 51 29 38 57