Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Gouden dubloen en bijzondere beker nu te zien in het Groninger Museum

vrijdag 23 oktober 2020
Conservator Egge Knol met de Allersmabeker
Conservator Egge Knol met de Allersmabeker © Foto: Siese Veenstra

Gouden dubloen en bijzondere beker nu te zien in het Groninger Museum

Vanaf nu zijn er twee bijzondere aanwinsten voor het grote publiek te zien in het Groninger Museum: de meer dan 400 jaar oude Ommelander gouden munt en de oudst bekende zilveren beker uit Groningen, de Allersmabeker. Deze twee, letterlijk schitterende, objecten uit Groningen zijn te bewonderen in de vaste collectie van het museum. Het is de eerste keer dat ze worden tentoongesteld.

Recente aankoop: de Allersmabeker
De Allersmabeker is afkomstig van het echtpaar Duert Allersma en Abele tho Nansum. Zij woonden in de tweede helft van de zestiende eeuw op de Allersmaborg in Ezinge. Het echtpaar trouwde omstreeks 1560/70 en mogelijk dateert de beker uit die tijd. De beker bleef tot het eind van de negentiende eeuw op de borg en is daarna vererfd binnen de familie. Uiteindelijk werd het object door de familie aan het Groninger Museum verkocht. De zilveren beker is een mooi voorbeeld van de rijkdom van de Groninger borgen.

De aankoop van de Allersmabeker was mogelijk door een genereuze bijdrage van de Vereniging Rembrandt (dankzij haar Groninger Fonds en een anonieme Groninger particulier).

Gouden dubloen
Naast de Allersmabeker verwierf het Groninger Museum eerder dit jaar met steun van de Vereniging Rembrandt (eveneens dankzij haar Groninger Fonds) en het J.B. Scholtenfonds een gouden dubloen uit de periode 1589-1591. De in opdracht van de Groninger Ommelanden geslagen munt was tot voor de aankoop slechts bekend van archiefbronnen en behoort tot de oudste afbeeldingen van het Groninger provinciewapen.

Gouden dubloen geslagen in Culemborg, 1590
Gouden dubloen geslagen in Culemborg, 1590 © Foto: Monedalia Barcelona

Bekijk hier ook het fragment over de bijzondere gouden munt in het programma van RtvNoord van 10 juni jl.

Bezoek het museum voor maar € 7,50
De beker en de gouden dubloen zijn te bewonderen in De Collectie, waar ook de portretten van twee vroegere eigenaren van de Allersmabeker te zien zijn. Vanwege de opbouw van The Rolling Stones – Unzipped is het museum tot en met 13 november 2020 voor maar € 7,50 te bezoeken. Zowel De Collectie als de tentoonstelling Pronkjewails – Design uit heden en verleden zijn toegankelijk.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal
kunt u contact opnemen met de afdeling
Communicatie, PR en Marketing

Muriël Hendriks
mhendriks@groningermuseum.nl

050 3666 506

Karina Smrkovsky
ksmrkovsky@groningermuseum.nl

050 3666 512